Postautor: Kpc21 » pn 22:55, 07 maja 2018
Ale na niektóre trasy, na które dałoby się ten tabor wysłać, nie wysyła się go.
Szkoda, że ten plac Wolności jest faktycznie taki zły, bo gdyby nie on, to dałoby się wysyłać niskopodłogowce na 4 i na 17.
No bo tak (uwzględniam obecny układ linii z obowiązującymi objazdami - ale bardzo dużo to chyba nie zmienia; nie liczę linii podmiejskich):
1 - nie da się, bo Doły i Przybyszewskiego/Kilińskiego, nie wiem też, jak z tym kawałkiem Śmigłego-Rydza do Niższej
2 - nie da się, bo Teofilów
3 - nie da się, bo Warszawska, Przybyszewskiego/Kilińskiego i wiadukt Przybyszewskiego
4 - tu przeszkadza chyba tylko plac Wolności
5 - nie da się, bo Przybyszewskiego/Kilińskiego i Rzgowska
6 - nie da się, bo Doły i Rzgowska
7 - nie da się, bo Koziny, Legionów, Przybyszewskiego/Kilińskiego i wiadukt Przybyszewskiego
8 - nie da się, bo Teofilów, nie wiem, jak z Włókniarzy i wiadukt Przybyszewskiego
9 - nie da się, bo Zdrowie i Zielona
10 - są niskacze
11 - są niskacze
12 - da się wysyłać niskacze i czasem są
13 - nie da się, bo Teofilów, Włókniarzy (?), Zielona i nie wiem, jak z tym kawałkiem Śmigłego-Rydza do Niższej
14 - są niskacze
15 - nie da się, bo plac Wolności i Rzgowska
16 - nie da się, bo Teofilów i Włókniarzy (?)
17 - nie da się, bo plac Wolności
18 - są niskacze
Według liczby przeszkód (Włókniarzy i Śmigłego-Rydza do Niższej też liczę jako przeszkodę):
1 - 3
2 - 1
3 - 3
4 - 1
5 - 2
6 - 2
7 - 4
8 - 3
9 - 2
10 - 0
11 - 0
12 - 0
13 - 4
14 - 0
15 - 2
16 - 2
17 - 1
18 - 0
Po posortowaniu:
4 przeszkody - 7, 13
3 przeszkody - 1, 3, 8
2 przeszkody - 5, 6, 9, 15, 16
1 przeszkoda - 2, 4, 17
brak przeszkód, mogą jeździć niskacze - 10, 11, 12, 14, 18
Więc teoretycznie rzecz biorąc najszybciej niskopodłogowce możemy zobaczyć na 2, 4 i 17, a najpóźniej je zobaczymy na 7 i na 13. Oczywiście nie musi to mieć nic wspólnego z rzeczywistością, bo nie uwzględniłem tu w ogóle kolejności wykonywania remontów. Wiele linii blokuje np. plac Wolności, a tu nie wiadomo, kiedy doczekamy się remontu, bo kolejny przetarg miał za drogie oferty.
I jeszcze która przeszkoda blokuje ile linii:
Doły - 2 (1,6)
Przybyszewskiego/Kilińskiego - 4 (1, 3, 5, 7)
Śmigłego-Rydza do Niższej (?) - 2 (1, 13)
Teofilów - 3 (2, 8, 13)
Wycieczkowa - 1 (3)
wiadukt Przybyszewskiego - 3 (3, 7, 8)
plac Wolności - 3 (4, 15, 17)
Rzgowska - 3 (5, 6, 15)
Koziny - 1 (7)
Legionów - 1 (7)
Włókniarzy (?) - 3 (8, 13, 16)
Zdrowie - 1 (9)
Zielona - 2 (9, 13)
Szeregując według liczby linii:
Przybyszewskiego/Kilińskiego - 4 (1, 3, 5, 7)
Teofilów - 3 (2, 8, 13)
wiadukt Przybyszewskiego - 3 (3, 7, 8)
plac Wolności - 3 (4, 15, 17)
Rzgowska - 3 (5, 6, 15)
Włókniarzy (?) - 3 (8, 13, 16)
Doły - 2 (1,6)
Śmigłego-Rydza do Niższej (?) - 2 (1, 13)
Zielona - 2 (9, 13)
Warszawska - 1 (3)
Koziny - 1 (7)
Legionów - 1 (7)
Zdrowie - 1 (9)
Czyli najwięcej "psuje" skrzyżowanie Przybyszewskiego/Kilińskiego (z drugiej strony, żadnej z jadących tamtędy linii poza 5 nie dałoby się samym jego remontem uniskopodłogowić), w drugiej kolejności są ex aequo Teofilów, wiadukt Przybyszewskiego, plac Wolności, Rzgowska i Włókniarzy.
Przybyszewskiego/Kilińskiego, jeśli mnie pamięć nie myli, ma być robione w ramach Tramwaju dla Łodzi. Doły (co pozwoli na uniskopodłogowienie 1) będą robione. Nie wiadomo, co z Kozinami (ale to chyba w ramach rewitalizacji będzie, przynajmniej częściowo, remontowane, oprócz tego pozostanie tam chyba tylko jakiś mały kawałek) i Warszawską.
Teofilów - to chyba da się wyremontować niskim kosztem. Włókniarzy podobnie. A jak zrobi się jedno i drugie, to niskopodłogowe będą mogły iść na 2 i 8. Przy 13 brakuje, niestety, Zielonej, i nie kojarzę planów jej remontu (a poza 13 blokuje ona jeszcze 9, która jako jedyna wymaga jeszcze remontu torowiska na Zdrowie - chyba, że będą coś robić z Konstantynowem i w ramach tego też Zdrowie wyremontują).
Wiadukt Przybyszewskiego - tu się jakoś nie zanosi na szybki remont, a blokuje on (razem z Warszawską) 3, a poza tym 7 i 8. Tak więc w zasadzie nie ma sensu remontować Warszawskiej ani Kozin jeśli nie zrobi się wiaduktu Przybyszewskiego. Remont torowiska na Włókniarzy też za wiele tak naprawdę nie da.
Plac Wolności - no, to jest jedna z pilniejszych rzeczy, bo blokuje aż trzy linie w zasadzie jako jedyny (w przypadku 15 razem ze Rzgowską - tu teraz nie pamiętam, czy mają ją robić - mówię o tym odcinku w wydzielonym torowisku, na południe od Broniewskiego - w ramach TdŁ). Oby to się udało...
Zapomniałem jeszcze o Północnej, no ale ono blokuje jedną linię - 6. I chyba też ma być remontowana.
Zastanawia mnie generalnie jedna rzecz. Czy naprawdę torowisko na Stoki jest w lepszym stanie od tego na placu Wolności, skoro na Stoki mogą jeździć niskopodłogowce (na 12), a przez plac Wolności (poza zjazdami do zajezdni) nie mogą?
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)