Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Który autobus na której linii. Ciekawostki taborowe itp.
pawlak
Gaduła
Posty: 1041
Rejestracja: śr 19:38, 14 sty 2009

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach

Postautor: pawlak » pn 22:38, 27 mar 2017

px33 pisze:Ja się od razu wytłumaczę, że piszę posty dokładnie w momencie, w którym obserwuję problem i przed wysłaniem sprawdzam w usłudze, co podaje system


Spoko. Ostatecznie linia i numer boczny powinien wystarczyć. Jeśli jednak wpisujesz w momencie widzenia to lokalizacja jest tu bardzo pomocna ;)

Ale jeśli wpisujemy jakiegoś Jelcza, na jakieś linii i w dodatku z poprzedniego dnia no to zadanie jest karkołomne :D. Wiadomo wtedy tyle że nie ma jakiegoś Jelcza w systemie. Tego akurat udało się znaleźć bo to chwilowy wypad. Numer boczny jest tu najbardziej pomocny.

px33 pisze:Z ciekawych sytuacji to jeszcze zdarzył mi się Swing z zaciętym sterownikiem SRG, który "zawiesił się" na dawno wykonanym kursie, w połowie. Trzeba było zaakceptować tonę komunikatów, ręcznie wbić właściwą brygadę w SRG i wtedy zaczęło normalnie działać. Jestem trochę ciekaw, czy system odfiltrowuje takie przypadki, czy przez pół dnia gdzieś w centrum na tablicach wisiały kursy widmo


Można podawać tu takie przypadki - śmiało. Według mojej wiedzy powinien wylecieć na ten czas z systemu (tak jakby jeździł na samym kodzie tablicy).

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: px33 » pn 22:54, 27 mar 2017

Jeśli jednak wpisujesz w momencie widzenia to lokalizacja jest tu bardzo pomocna ;)

A tak właściwie to coś można zdziałać tego samego dnia bez fizycznego dostępu do pojazdu? Z czego zwykle biorą się takie braki, coś jest nie tak ze sterownikiem, router gubi połączenie czy "system" z jakiegoś powodu nie przetwarza danych z pojazdu?

Według mojej wiedzy powinien wylecieć na ten czas z systemu (tak jakby jeździł na samym kodzie tablicy).

A nie wiesz po jakim czasie? Bo siłowe wyłączenie sterownika (osobiście testowałem :P ) sprawia, że pojazd wiesza się na mapie, ale cały czas widać go w systemie/na tablicach, przez co najmniej kilkanaście minut, dłużej nie testowałem :P
W ogóle przydałby się jakiś filtr wycinający co bardziej absurdalne kursy - dość często zdarza się, że w aplikacji pokazują się "odjazdy" pojazdów, które stoją na zajezdni, mają testowo wbitą linię i odchyłkę rzędu kilku godzin.

pawlak
Gaduła
Posty: 1041
Rejestracja: śr 19:38, 14 sty 2009

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: pawlak » pn 22:59, 27 mar 2017

px33 pisze:A tak właściwie to coś można zdziałać tego samego dnia bez fizycznego dostępu do pojazdu? Z czego zwykle biorą się takie braki, coś jest nie tak ze sterownikiem, router gubi połączenie czy "system" z jakiegoś powodu nie przetwarza danych z pojazdu?


Sam dobrze nie wiem :D . Poza wymienionymi są jeszcze problemy z kontaktem SIM-sterownik (rzadsze) czy przypadki zalogowania na sam kod tablicy (jeszcze rzadsze). To ostatnie też powoduje brak widoczności w MyBusie i na TIP'ach - podobnie nieaktualny rozkład jazdy w pojeździe. Z tym że łatwiej zgłosić problem tego samego dnia niż następnego.

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: px33 » pn 23:06, 27 mar 2017

Tak szczerze to bardzo dawno nie spotkałem się ze źle zalogowanym autobusem, to chyba zupełny margines przypadków. Zazwyczaj wygląda to tak, że pojazd jest zalogowany, ale w usłudze nie ma zupełnie nic (ani pozycji ani danych o kursie).
A co się dzieje jak dwa pojazdy są zalogowane na tę samą brygadę?

pawlak
Gaduła
Posty: 1041
Rejestracja: śr 19:38, 14 sty 2009

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: pawlak » pn 23:21, 27 mar 2017

Wbrew pozorom jazda na samych kodach tablic zdarza się (nawet jeśli widać że wbita jest elektroniczna brygadówka) - fochy sterownika o kursówki. Tak samo często jak nie zalogowania na kursówkę w Konstalach bez wyświetlaczy.

Z pojazdami z tą samą brygadą:
- jeśli oba wozy są na mieście to może być tak jak piszesz - zalogowany, ale odjazd HH:MM, może okresowo znikać/pojawiać się, ale takie przypadki są już wyjątkowo rzadkie, praktycznie nie do spotkania i to nawet przy podmianach autobusów;
- jeśli jeden z wozów jest na zajezdni - będzie ok, nie takie kursówki wbijają sobie na zajezdniach i nic się nie rozwala ;)

A nie wiesz po jakim czasie? Bo siłowe wyłączenie sterownika (osobiście testowałem :P ) sprawia, że pojazd wiesza się na mapie, ale cały czas widać go w systemie/na tablicach, przez co najmniej kilkanaście minut, dłużej nie testowałem :P
W ogóle przydałby się jakiś filtr wycinający co bardziej absurdalne kursy - dość często zdarza się, że w aplikacji pokazują się "odjazdy" pojazdów, które stoją na zajezdni, mają testowo wbitą linię i odchyłkę rzędu kilku godzin.


Tu akurat miałem na myśli inny przypadek - czasem sterownik się zawiesi i w systemie wyskakuje z kursówki przez co go nie widać - tak jakby był na samym kodzie tablicy.

Ile to zajmuje przy tylko zawieszonym pojeździe na mapie - nie mam w tej chwili pojęcia czy w ogóle wyskoczy z TIP'ów i MyBusa :D To jednak sporadyczne zjawisko.

Kuba
Administrator
Posty: 3378
Rejestracja: pn 20:49, 24 lip 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontaktowanie:

Re: Braki w MyBusie

Postautor: Kuba » wt 21:39, 28 mar 2017

pawlak pisze:Nie wypada prosić admina o to, ale w miarę możliwości proszę użytkowników o wpisywanie minimum informacji tak jak @px33 :D Wtedy jest szansa coś z tym zrobić. Bynajmniej linia, brygada i numer boczny są tu najbardziej pożądane.
No rozumiem, W tym konkretnym przypadku nie zapamiętałem dobrze numeru, bo mijałem wóz jadąc autem. Potem z ciekawości sprawdziłem w myBusie i wozu nie było widać. Pomyślałem jednak, że w przypadku linii 90 i jej niedzielnego rozkładu to być może nie będzie problem w ustaleniu dodatkowych szczegółów (tym bardziej, że na pozostałych dwóch brygadach jeździły traktorki) i dlatego w drodze wyjątku zamieściłem info.
Obrazek
---
"Mleko ma najszybszy transport"

Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 1926
Rejestracja: sob 15:31, 10 lis 2007
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Braki w MyBusie

Postautor: Karol » wt 23:02, 28 mar 2017

pawlak pisze:Nie wypada prosić admina o to, ale w miarę możliwości proszę użytkowników o wpisywanie minimum informacji tak jak @px33 :D Wtedy jest szansa coś z tym zrobić. Bynajmniej linia, brygada i numer boczny są tu najbardziej pożądane.

Admin prosi, bynajmniej != przynajmniej :D
Obrazek

Kuba
Administrator
Posty: 3378
Rejestracja: pn 20:49, 24 lip 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontaktowanie:

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: Kuba » śr 17:47, 29 mar 2017

Z dzisiaj:
2052 72/4 widziany ok. 16:30 na Rondzie Broniewskiego, niewidzialny dla myBusa.
Obrazek
---
"Mleko ma najszybszy transport"

pawlak
Gaduła
Posty: 1041
Rejestracja: śr 19:38, 14 sty 2009

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: pawlak » śr 22:56, 29 mar 2017

Kuba pisze:Z dzisiaj:
2052 72/4 widziany ok. 16:30 na Rondzie Broniewskiego, niewidzialny dla myBusa.


2052 chwilowo nie będzie. Podobnie Pesy 1589. Dodam do pierwszej strony wątku tę informację.

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: px33 » śr 23:08, 29 mar 2017

Hmm, a co im jest? Nie da rady trzymać na zajezdniach jakiegoś dodatkowego kompletu (choćby i pod jakimś tymczasowym numerem)? W Swingu to jeszcze pół biedy, tam ten system R&G jest na doczepkę (chociaż nie wiem czy tamtejszy główny sterownik SIP czasem nie bierze danych z SRG albo chociaż z infrastruktury dla RG), ale w zwykłych wozach mogłoby to jednak działać zawsze.

pawlak
Gaduła
Posty: 1041
Rejestracja: śr 19:38, 14 sty 2009

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: pawlak » śr 23:56, 29 mar 2017

px33 pisze:Hmm, a co im jest? Nie da rady trzymać na zajezdniach jakiegoś dodatkowego kompletu (choćby i pod jakimś tymczasowym numerem)? W Swingu to jeszcze pół biedy, tam ten system R&G jest na doczepkę (chociaż nie wiem czy tamtejszy główny sterownik SIP czasem nie bierze danych z SRG albo chociaż z infrastruktury dla RG), ale w zwykłych wozach mogłoby to jednak działać zawsze.

Grubszy problem z SIM. W każdym razie trwa naprawa.

Dodam tylko że bez sprawnego R&G Pesa nie będzie widoczna.

LUAKAS22
Bywalec
Posty: 246
Rejestracja: czw 18:29, 10 mar 2011
Lokalizacja: H A A P Y LoDz

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: LUAKAS22 » ndz 01:23, 02 kwie 2017

1202 wciąż brak na Mybus, 1.04.17 na 12/?

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: px33 » ndz 16:28, 02 kwie 2017

1587, 10, zły przystanek (ale w ramach dobrego kursu) ustawiony w rg

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: px33 » pn 22:52, 03 kwie 2017

A tak a propos debugowania to od jakiegoś czasu w sterownikach nie działa podgląd stanu routera (Testy urządzeń -> Router), a kiedyś działał i w sumie mogłoby się to przydać do sprawdzenia powodu niedziałania w systemie.

pawlak
Gaduła
Posty: 1041
Rejestracja: śr 19:38, 14 sty 2009

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: pawlak » pn 22:57, 03 kwie 2017

px33 pisze:A tak a propos debugowania to od jakiegoś czasu w sterownikach nie działa podgląd stanu routera (Testy urządzeń -> Router), a kiedyś działał i w sumie mogłoby się to przydać do sprawdzenia powodu niedziałania w systemie.

Ciekawa sprawa. Rozwiń 'nie działa' ;)

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: px33 » pn 23:05, 03 kwie 2017

Normalnie powinien się wyświetlić status routera (stany interfejsów, stan połączenia 3G, chyba też GPS), a nie ma nic. Sprawdzane na 5000P i 6000P w autobusach i w Pesach. Jakiś czas temu to działało.

pawlak
Gaduła
Posty: 1041
Rejestracja: śr 19:38, 14 sty 2009

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: pawlak » pn 23:09, 03 kwie 2017

W sensie że wchodzisz Testy urządzeń -> Router i nic nie pokazuje czy w ogóle nie ma tej opcji w menu?

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: px33 » pn 23:15, 03 kwie 2017

Opcja jest, ale nic nie pokazuje, jest pusty ekran

pawlak
Gaduła
Posty: 1041
Rejestracja: śr 19:38, 14 sty 2009

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: pawlak » pn 23:19, 03 kwie 2017

Co prawda w instrukcji SRG-5000 nie widziałem takiego testu, ale temat można przebadać :D

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Postautor: px33 » pn 23:39, 03 kwie 2017

Na 5000 z nowym softem się nie znam, ale w 6000 ta opcja doszła jakoś tak z rok temu, ale dość niedawno przestała działać. Może ktoś coś zmienił w konfiguracji routera (adres?) ale nie uaktualnił konfiguracji na sterownikach?


Wróć do „Obserwacje liniowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość