Jak obrabiać fotki

Forum poświęcone fotografii, a także archiwalne sprawy gtlodz.eu.
ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Jak obrabiać fotki

Postautor: ukalo » pn 10:21, 23 paź 2006

Fajny artykuł wyjaśniający podstawy przygotowania zdjęć na potrzeby WWW:

http://www.fotosite.pl/index.php?title=Przygotowanie_zdj%C4%99%C4%87_dla_WWW_i_fotolab%C3%B3w

Myślę, że pozwoli on tym którzy używają PhotoShopa na uzyskanie jeszcze lepszych efektów. Użytkownicy innych programów o podobnych opcjach (m.in. GIMP) też powinni w nim znaleźć cenne rady.

Artykuł oczywiście nie mojego autorstwa, ale w razie pytań i wątpliwości służę swoją wiedzą Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez ukalo, łącznie zmieniany 1 raz.

Ventlan
Gaduła
Posty: 1183
Rejestracja: pn 18:55, 15 maja 2006
Lokalizacja: Łódź i okolice

Postautor: Ventlan » pn 18:25, 23 paź 2006

Podstawy obróbki trochę z innej strony:
http://www.jp555.republika.pl/foto-obr/obr-roz.html

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » pn 18:30, 23 paź 2006

Też ciekawy materiał, chociaż nie bardzo mi pasują zalecane wartości do Unsharp Mask - przy czym to najlepiej robić "wzrokowo".

Dodam jeszcze, że ciekawa i często dużo łatwiejsza jest obróbka w trybie LAB (czyli na czas korekcji zmieniamy z RGB na LAB, a potem z powrotem). Wtedy zazyczaj wystarczy ostrzyć kanał jasności.

BartStep
Stały bywalec
Posty: 283
Rejestracja: czw 19:36, 25 sie 2005
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: BartStep » wt 17:17, 24 paź 2006

jak najbardziej to prawidłowe działanie z tym trybem LAB, ale treba przyznać, że czasochłonne.

Ja robie tak:

Resize - 800x600
levels (najczęściej rozjaśniam)
color balance (wywalanie magenty)
sharpen (zanik na oko)

i wrzucam do dokumentu z podpisem.

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » wt 17:23, 24 paź 2006

Osobiście sugeruję wszelkie korekty robić przed zmniejszeniem, po już tylko wyostrzanie.

rkplodz
Fan forum
Posty: 3520
Rejestracja: pn 20:59, 11 lip 2005
Lokalizacja: z miasta Łodzi się wywodzi
Kontaktowanie:

Postautor: rkplodz » wt 18:04, 24 paź 2006

A ja piję do BartStepa żeby jeszcze trochę więcej czerwonego zbijał Obrazek

Ventlan
Gaduła
Posty: 1183
Rejestracja: pn 18:55, 15 maja 2006
Lokalizacja: Łódź i okolice

Postautor: Ventlan » wt 18:39, 24 paź 2006

I przed resize obowiązkowo rotate do pionu.

Sergi
Niemowa
Posty: 4
Rejestracja: sob 10:03, 04 lis 2006
Lokalizacja: Łódź

Jak zdobyc

Postautor: Sergi » sob 11:05, 04 lis 2006

Witam!
Jestem nowy i nie bardzo się w tym wszystkim orientuję. Mam dużo zdjęc, które chciałbym wysłac, ale są nie wymiarowe. Skąd mogę ściągnąc np. Photoshopa?

Myszon
Stały bywalec
Posty: 291
Rejestracja: pt 16:55, 21 lip 2006
Lokalizacja: Hollyłódź
Kontaktowanie:

Postautor: Myszon » sob 11:30, 04 lis 2006

Wszystko o Photoshopie na http://photoshop.pl/
Pobrać program możesz np. stąd http://www.download.net.pl/263/Adobe-Photoshop/
Pamiętaj, że to płatny program, jeśli chcesz mieć dobry i bezpłatny, polecam GIMP-a www.gimp.org

Obrazek

mch
Sympatyk forum
Posty: 645
Rejestracja: pt 20:45, 31 mar 2006
Lokalizacja: Łódź

Postautor: mch » sob 11:32, 04 lis 2006

Ze sklepu. Obrazek

Btw, ja używam tylko IrfanView i ostatnio zerkam łaskawym okiem na Gimpa, ale tego trzeba się jeszcze nauczyć.

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » sob 11:38, 04 lis 2006

Gimp może i ma możliwości, ale jest klasycznym przykładem jak nie należy robić interfejsu użytkownika. Zresztą brak mu "kilku" zasadniczych funkcji. To już Picasa wygodniejsza - szczególnie dla niedoświadczonych użytkowników. No i jest 100% darmo.

Sergi
Niemowa
Posty: 4
Rejestracja: sob 10:03, 04 lis 2006
Lokalizacja: Łódź

Dzięki

Postautor: Sergi » sob 14:15, 04 lis 2006

No dobra, ale skąd tego Gimpa i Picasę wziąc?

teufel
Sympatyk forum
Posty: 793
Rejestracja: wt 09:02, 03 sty 2006

Postautor: teufel » sob 14:28, 04 lis 2006


KMST197
Gaduła
Posty: 1010
Rejestracja: sob 07:53, 03 lis 2007

hmmmmm.....

Postautor: KMST197 » ndz 15:05, 04 lis 2007

Najlepiej sie obrabia Picasą(używam tego programu tylko do prostowania fotek) a podstawy to w IrfanView...Tam sie najlepiej zmienia rozmiar obrazka,wyostrza sie i tyle...

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » ndz 15:11, 04 lis 2007

Najlepiej się obrabia w tym czym się umie i lubi Obrazek
Zrób coś z tym avatarem.

rafal_ost
Bywalec
Posty: 143
Rejestracja: pn 12:04, 24 wrz 2007
Lokalizacja: Złotno/Retkinia
Kontaktowanie:

Postautor: rafal_ost » ndz 22:41, 04 lis 2007

ukalo pisze:Gimp może i ma możliwości, ale jest klasycznym przykładem jak nie należy robić interfejsu użytkownika. Zresztą brak mu "kilku" zasadniczych funkcji. To już Picasa wygodniejsza - szczególnie dla niedoświadczonych użytkowników. No i jest 100% darmo.


Cóż, GIMP też jest 100% darmo :) A interfejs to kwestia przyzwyczajenia - GIMP stworzony był dla środowiska GNOME i przyznaję, że najpiękniejszy nie jest :D ale po pewnym czasie pracy z nim, wszystko w osobnych okienkach już mi tak nie przeszkadza.

Poza tym, o których zasadniczych funkcjach mówisz? Poza obróbką tekstu, która rzeczywiście jest dość biedna, wszystko, co było mi potrzebne, w GIMPie znalazłem... plus kilka funkcji, których w Photoshopie nie ma..

Nie zamierzam się kłócić o wyższość czegokolwiek (jasne, PS jest standardem - ale standardem za grube pieniądze, GIMP zaś to program darmowy, ale jak na darmowy mający całkiem niezłe możliwości; poza tym część rozwiązań z PS chroniona jest patentami, co wyklucza ich zastosowanie w innych aplikacjach bez płacenia firmie Adobe), po prostu ciekaw jestem różnic między Twoją praktyką a moją :)

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » pn 12:05, 05 lis 2007

Dwie rzeczy które mnie odrzucają od gimpa - choć jestem zwolennikiem Wolnego Oprogramowania.
(Może ja po prostu nie znalazłem - Photoshopa używam zawodowo od ~10 lat, więc siła przyzwyczajenia jest ogromna.)

Pierwsza to jednoczesne kadrowanie ze skalowaniem do zadanego rozmiaru (wbijasz 800x600, zaznaczasz obszar i gotowe). Wydaje mi się, że w Gimpie trzeba to na dwa razy.
Druga - prostowanie z miarką (w Photoshopie przeciągasz linie która ma być pionowa i wartość prostowania ustawia się sama).

Może to są pierdółki, ale to w sumie 2 najważniejsze rzeczy przy szybkiej obróbce zdjęć.
Brakuje mi jeszcze trybu LAB. (Bo CMYKa itd. pomijam - to już potrzebne, choć w obecnych czasach nawet niekoniecznie - w przygotowaniu do druku, a rozmawiamy o obróbce do galerii).

Generalnie chętnie bym się do gimpa przekonał. Tylko jakoś cierpliwości brak.

Chester
Bywalec
Posty: 197
Rejestracja: śr 09:10, 10 paź 2007
Lokalizacja: Łódź Widzew Wschód

Postautor: Chester » pn 20:14, 05 lis 2007

Jeżeli chodzi o skalowanie do 800x600. To w Gimpie to jest to dziwne i dlatego wolę używać IrfanView. Natomiast prostuje w Gimpie to na oko, inaczej jest nijako.
Inne opcje są w miarę dobre. Najlepsza to moim zdaniem Krzywe czyli rozjaśnianie lub pocienianie miejscowe:) Generalnie na początku Gimp wydawał mi sie trudny, wiec do wszystkiego używałem Infana. Teraz używam Gimpa i Infana. Gimp mnie przekonał, robie tam prawie wszytko oprócz zmniejszania i ostrzenia oraz czasami poprawiania balansów. Z drugiej strony to to co dla innych jest łatwe dla mnie trudne, a dla innych trudne dla mnie łatwe Obrazek Dlatego PhotoPhiltre mnie nie kręci Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez Chester, łącznie zmieniany 1 raz.

px33
Fan forum
Posty: 4940
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » pn 22:18, 05 lis 2007

Jeżeli chodzi o skalowanie do 800x600. To w Gimpie to jest to dziwne

Czemu? Jak dla mnie to skalowanie z Obraz-Skaluj obraz jest b. wygodne, ale lepiej wyłączyć bądź zmienić interpolację na Lanczos w celu uzyskania lepszej jakości.

rafal_ost
Bywalec
Posty: 143
Rejestracja: pn 12:04, 24 wrz 2007
Lokalizacja: Złotno/Retkinia
Kontaktowanie:

Postautor: rafal_ost » pn 23:17, 05 lis 2007

ukalo pisze: Pierwsza to jednoczesne kadrowanie ze skalowaniem do zadanego rozmiaru (wbijasz 800x600, zaznaczasz obszar i gotowe). Wydaje mi się, że w Gimpie trzeba to na dwa razy.
Druga - prostowanie z miarką (w Photoshopie przeciągasz linie która ma być pionowa i wartość prostowania ustawia się sama).

Może to są pierdółki, ale to w sumie 2 najważniejsze rzeczy przy szybkiej obróbce zdjęć.
Brakuje mi jeszcze trybu LAB. (Bo CMYKa itd. pomijam - to już potrzebne, choć w obecnych czasach nawet niekoniecznie - w przygotowaniu do druku, a rozmawiamy o obróbce do galerii).
.


Cóż, akurat tych opcji używam dość rzadko (pomijając prostowanie, ale do niego już się przyzwyczaiłem... cóż, ja na GIMPie siedzę od 4 lat). Fakt, brakuje obsługi CMYK - przez to nie mogłem wziąć udziału w kilku konkursach graficznych Obrazek i to istotnie jest upierdliwe, choć może nie używa się tego na co dzień. Bardzo za to przyzwyczaiłem się do GIMPowskich filtrów, szczególnie do Retinexa, który dobrze użyty może całkiem ładnie podrobić HDR. Jestem mniej fotografem, więcej grafikiem i przede wszystkim "molestuję", przekształcam i wyżymam obrazki :) a do tego GIMP nadaje się całkiem nieźle...


Wróć do „Fotografia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość