exif

Forum poświęcone fotografii, a także archiwalne sprawy gtlodz.eu.
eclipse
Czasem wpada
Posty: 98
Rejestracja: pt 19:20, 06 kwie 2007

exif

Postautor: eclipse » wt 13:42, 27 lis 2007

mam takie pytanie - czy galeria posiada jakąś opcję zobaczenia exif'a danej fotki? a jeśli nie to jaki jest najprostszy sposób na uzyskanie takiej informacji. będę wdzięczny za odpowiedzi, pzdr.

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » wt 14:16, 27 lis 2007

W FireFoxie rozszerzenie: https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/3905
Opera chyba ma wbudowane.
Galeria mogłaby mieć tę opcję, ale wydaje mi się, że nie ma większego sensu, skoro można sprawdzić inaczej.

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » wt 15:20, 27 lis 2007

Rozumiem, że takiej funkcji w IE mam nawet nie szukać...? Obrazek

Awatar użytkownika
prof_klos
Megagaduła
Posty: 3375
Rejestracja: czw 23:10, 21 gru 2006
Lokalizacja: Pabianice | Piaski

Postautor: prof_klos » wt 15:22, 27 lis 2007

Precz z IE Obrazek
Wszystko co dobre skończyło się w 2008 roku...

SEC
Weteran
Posty: 6980
Rejestracja: sob 14:28, 01 lip 2006

Postautor: SEC » wt 15:45, 27 lis 2007

Opera ma wbudowaną funkcję EXiFa, ale często pokazuje godzinę edycji zdjęcia niż jego zrobienia.

px33
Fan forum
Posty: 4876
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » wt 15:47, 27 lis 2007

Nie lepiej mimo wszystko dograć rozszerzenie do galerii żeby nie trzeba było instalować zbędnych rozszerzeń u siebie?

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » wt 17:13, 27 lis 2007

No skoro zbędne, to po co? Obrazek

rkplodz
Fan forum
Posty: 3520
Rejestracja: pn 20:59, 11 lip 2005
Lokalizacja: z miasta Łodzi się wywodzi
Kontaktowanie:

Postautor: rkplodz » wt 18:55, 27 lis 2007

kiedyś już przerabialiśmy i wyszło, że bez jest lepiej Obrazek

Ventlan
Gaduła
Posty: 1183
Rejestracja: pn 18:55, 15 maja 2006
Lokalizacja: Łódź i okolice

Postautor: Ventlan » wt 19:14, 27 lis 2007

Opera ma wbudowane, niestety potrafi selektywnie pokazywać parametry z exifa. Wtyczka do firefoksa pokazuje chyba absolutnie wszystko. Zawsze można po prostu ściągnąć zdjęcie i przejrzeć exifa w dowolnym programie graficznym.

px33
Fan forum
Posty: 4876
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » wt 19:37, 27 lis 2007

Lokalnie zbędnych, ale na serwerze by się przydały. A 8 rozszerzeń u mnie to naprawdę wystarczająca ilość, nie potrzebuję żeby Firefox zajmował mi całe 2 GB RAMu, te obecne 120 na starcie spokojnie wystarczy

Ventlan
Gaduła
Posty: 1183
Rejestracja: pn 18:55, 15 maja 2006
Lokalizacja: Łódź i okolice

Postautor: Ventlan » wt 19:53, 27 lis 2007

Chyba właśnie na odwrót jeśli już.

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » wt 22:10, 27 lis 2007

Większości oglądających, a może i użytkowników EXIF nie jest do szczęścia potrzebny. Więc jak ktoś potrzebuje, to może doinstalować. U mnie FF z dodatkami nie przekracza 100 mega RAMu przy otwartej masie kart, więc chyba powinieneś coś z tym zrobić.

eclipse
Czasem wpada
Posty: 98
Rejestracja: pt 19:20, 06 kwie 2007

Postautor: eclipse » wt 22:41, 27 lis 2007

ukalo pisze:W FireFoxie rozszerzenie: https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/3905
Opera chyba ma wbudowane.


Podziękował.

Rozumiem, że jak mi ten plugin FF przy niektórych zdjęciach nie wyświetla informacji to znaczy że ktoś po obróbce zapisał bez exif'a?

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » wt 23:21, 27 lis 2007

tak

rkplodz
Fan forum
Posty: 3520
Rejestracja: pn 20:59, 11 lip 2005
Lokalizacja: z miasta Łodzi się wywodzi
Kontaktowanie:

Postautor: rkplodz » śr 16:49, 28 lis 2007

... albo że to zdjęcie z analoga. Obrazek

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » śr 16:54, 28 lis 2007

Zdjęcia z analoga też mogą mieć EXIF Obrazek

rkplodz
Fan forum
Posty: 3520
Rejestracja: pn 20:59, 11 lip 2005
Lokalizacja: z miasta Łodzi się wywodzi
Kontaktowanie:

Postautor: rkplodz » śr 17:13, 28 lis 2007

no ale najcześciej ogranicza się on do modelu skanera Obrazek

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » śr 19:52, 28 lis 2007

Tak. Ale zawsze można dopisać.
A swoją drogą (pytam bo nie wiem) - nie było prób kodowania ustawień aparatu na kliszy? Technicznie dość banalna sprawa.

rkplodz
Fan forum
Posty: 3520
Rejestracja: pn 20:59, 11 lip 2005
Lokalizacja: z miasta Łodzi się wywodzi
Kontaktowanie:

Postautor: rkplodz » śr 19:55, 28 lis 2007

nie wiem czy były próby, ale nawet jeśli - to po jaką cholerę?:>
Nigdy nie zrozumiałem idei exifów Obrazek

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » śr 19:58, 28 lis 2007

Pomijając czas wykonania zdjęcia - co jest oczywiste - to mają pewne walory, choćby edukacyjne.


Wróć do „Fotografia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość