Zatrzymania i wykolejenia - spis
Coś ciekawego się dzieje z tramwajami w tej chwili. Na 15 na Politechniki w stronę centrum czekałem prawie 30 minut i wreszcie przyjechala 8
Skręciła w lewo w Kopernika, sądziłem że pojedzie na Teofilów, ale skręciła znowu w lewo i pomknela w kierunku Augustowa - takie małe kółeczko sobie zrobiłem. Po drodze mijałem KZ (pewnie za 15 bo jechała Kopernika od strony Gdańskiej) i inny bus KZ jadący Kopernika od strony Retkinii, 15 również jechała Kopernika od strony Retkinii i skręcała w prawo w Żeromskiego. Na Bandurskiego od strony Retki jechała sobie jakaś zmodernizowana 803ka 
Gdy już udało mi się dojechać do centrum, dojrzałem 13 jadącą Limanowskiego w stronę Teofilowa.
Istny galimatias

Gdy już udało mi się dojechać do centrum, dojrzałem 13 jadącą Limanowskiego w stronę Teofilowa.
Istny galimatias

Zerwana sieć w Ksawerowie
W Ksawerowie, rano około godziny siódmej spadająca gałąź zerwała sieć w Ksawerowie. Siostra napisała mi o godzinie 7:05, że miało to miejsce
"w środku Ksawerowa w stronę Łodzi" tak więc prawdopodobnie chodzi o mijankę Żdżary i tramwaj jadący w stronę Łodzi.
"w środku Ksawerowa w stronę Łodzi" tak więc prawdopodobnie chodzi o mijankę Żdżary i tramwaj jadący w stronę Łodzi.
-
- Fan forum
- Kontaktowanie:
Z dzisiejszych informacji:
- z rana, po 7: podobno przystanek za Żdżarami majstrowali coś z pantografem tramwaju w stronę Pabianic,
- za 11 podobno kursowała KZ (tylko totalnie rozkomunikowana z tramwajem),
- tramwaje na Choćkach zawracały (cyt.)"kawałek wcześniej niż zwykle", czyli chyba faktycznie przez zajezdnię,
- z powodu zerwania trakcji nie kursowały rano tramwaje do Zgierza (nie wiem co z 46),
To zasłyszane.
- Rano jakoś długo nie było tramwaju na Limanowskiego, ale czekałem za krótko żeby stwierdzić że to zatrzymanie.
- z rana, po 7: podobno przystanek za Żdżarami majstrowali coś z pantografem tramwaju w stronę Pabianic,
- za 11 podobno kursowała KZ (tylko totalnie rozkomunikowana z tramwajem),
- tramwaje na Choćkach zawracały (cyt.)"kawałek wcześniej niż zwykle", czyli chyba faktycznie przez zajezdnię,
- z powodu zerwania trakcji nie kursowały rano tramwaje do Zgierza (nie wiem co z 46),
To zasłyszane.
- Rano jakoś długo nie było tramwaju na Limanowskiego, ale czekałem za krótko żeby stwierdzić że to zatrzymanie.
Sprostuje teraz troche informacjie na temat przygniecenia tramwaju na trasie do Pabianic. Więc tak. Wypadek miał miejsce w 1/4 drogi do przystanku Mały Skręt po ruszeniu z Mierzejowej. W wagonie była wybita przednia szyba, połamane oba pantografy i w pierwszym wagonie troszke zgnieciony dach. Stan taki zastałem ok godziny 9 rano. Całe zdarzenia miało miejsce o godzinie ok 6.25 bo z tego co się dowiedziałem został przygnieciony kurs 6.24 z Mierzejowej do Pabianic. W zatrzymaniu utknął zbulwiony skład w kierunku Łodzi na przystanku Ksawerów (ten na mijance między Światłami a Małym Skrętem). Ok godziny 10 rano miał problemy już techniczne bo pod znakiem zapytania stało jego uruchomienie po usunięciu skutków złamania drzewa bo miał na bateriach juz tylko 20 V z tendencja spadkową a jak wiadomo przetwornica do startu nominalnie potrzebuje 22-24 V
Wracając jeszcze na moment do samego wypadku. Sieć w tym miejscu została zerwana na ok 3-4 słupach i zwisała sobie na wysokości ok 1 metra nad ziemią. Do wymiany był również 1 słup który w wyniku tego zosta poważnie uszkodzony. Wracając jeszcze na moment do uwięzionych tramwajów na Pabianicach utknoł 1 skład który jeździł na trasie Wiejska-Duzy Skręt wraz z Volvem 7000A podstawionym dopiero ok godz 9.20. te dwie mieszane brygady jeździły wachadłowo po Pabianicach. Była jeszcze jedna część komunikacji zastępczej na trasie Duży Skręt - Chocianowice obsługiwana przez Volvo B10LA oraz przegubowego Jelcza z Kilińskiego. Nie podaje niestety numerów wszystkich wozów bo nie spamiętałem i niestety nie zamieszczam też zdjęć bo jak na złość podczas próby zrobienia zdjęcia padł aparat a awaryjna bateryjka została się na biórku u mnie w domu
Troszke się wściekłem ale niestety sam sobie jestem winien bo przed wyjściem nie sprawdziłem czy ją wziąłem 

Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez SZAUTER, łącznie zmieniany 2 razy.
- prof_klos
- Megagaduła
Skomentuję tak:
Po pierwsze - dzięki Bogu, że przygoda w Ksawerowie nie spotkała 'bulwy' albo jeszcze lepiej - "Eniki".
Po drugie - wielkie szczęście, że nie skończyło się na większych obrażeniach pasazerów.
Po trzecie - niezwylke ciekawie rozwiązano organizację komunikacji zastępczej!
Po czwarte - no i znowu ożył Duży Skręt!
Po pierwsze - dzięki Bogu, że przygoda w Ksawerowie nie spotkała 'bulwy' albo jeszcze lepiej - "Eniki".
Po drugie - wielkie szczęście, że nie skończyło się na większych obrażeniach pasazerów.
Po trzecie - niezwylke ciekawie rozwiązano organizację komunikacji zastępczej!
Po czwarte - no i znowu ożył Duży Skręt!
Wszystko co dobre skończyło się w 2008 roku...
-
- Fan forum
- Kontaktowanie:
Paraliż komunikacyjny
Poprzewracane drzewa, latarnie i słupy trakcyjne spowodowały, że niektóre tramwaje wczoraj rano nie wyjechały na trasy. Największe zamieszanie było w zajezdni przy ul. Tramwajowej. Konary zerwały sieć trakcyjną i ponad 50 tramwajów zostało w zajezdni. Na ul. Zgierskiej drzewo przewróciło się na jadący tramwaj. Ruch na linii Łódź - Zgierz na kilka godzin został wstrzymany. Z kolei w Pabianicach zabrakło prądu, co również spowodowało przerwę w komunikacji miejskiej. - Tam, gdzie tramwaje nie mogły dojechać, wysyłaliśmy autobusy zastępcze. Jednak i one czasami stawały na drogach. Przy ul. Malowniczej przewrócone słupy zablokowały trzy autobusy linii 91. To samo było na Starorudzkiej - mówi Marcin Małek, z łódzkiego MPK. - Zniszczonych zostało również osiem wiat i urwanych ponad 70 znaków przystankowych. Takiej wichury nie pamiętam.
Najlepsza jest zajezdnia na Tramwajowej.
No i dziś w Expresie jest artykuł i niby przywalonym tramwajem na Zgierzu było 46. To jeżeli chodzi o 46 to może faktycznie bo wczoraj ok 8.30 był holowany GT8 przez innego GT8 (o własnych siłach nie dał by rady bo patyk na dachu w częściach pierwszych był) ulicą Północną w kierunku Zgierza tak jak dawne 45,46 w strone Zachodniej. Dodam że jak staneli na światłach tym dwuskładem to po dojechaniu liniowej 6 to właśnie 6 drugim wagonem już wystawała tyłem na Nowomiejska 

-
- Stały bywalec
-
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Dzisiaj rano (ok. 7:00), z powodu wypadku na ulicy Gdańskiej, "15" kursowała ciekawą trasą:
Z Telefonicznej Pomorską do Placu Wolności, na placu kółeczko, z powrotem Pomorską, Kilińskiego, Zieloną do Gdańskiej i dalej normalną trasą na Kurczaki.
Spowodowało to niemałe zamieszanie, gdyż z przystanków na Pomorskiej między Placem a Kilińskiego tramy kursowały w dwóch relacjach jednocześnie - w stronę Kurczaków i Telefonicznej.
Identycznym objazdem jeździło 46. "Parówa", która podjechała na przystanek Pomorska/Kilińskiego spowodowała niezły zamęt, bo ludziska myśleli, że to 43
Niestety nie wiem, czy jakieś GT8 załapało się na objazd.
Przed godz. 8:00 wszystko wróciło do normy.
Z Telefonicznej Pomorską do Placu Wolności, na placu kółeczko, z powrotem Pomorską, Kilińskiego, Zieloną do Gdańskiej i dalej normalną trasą na Kurczaki.
Spowodowało to niemałe zamieszanie, gdyż z przystanków na Pomorskiej między Placem a Kilińskiego tramy kursowały w dwóch relacjach jednocześnie - w stronę Kurczaków i Telefonicznej.
Identycznym objazdem jeździło 46. "Parówa", która podjechała na przystanek Pomorska/Kilińskiego spowodowała niezły zamęt, bo ludziska myśleli, że to 43

Niestety nie wiem, czy jakieś GT8 załapało się na objazd.
Przed godz. 8:00 wszystko wróciło do normy.