Postautor: Kpc21 » pn 19:33, 31 gru 2018
Zdaje się, że były tu kiedyś dyskusje na temat połączeń do Berlina...
Zauważyłem całkiem fajną i nie tak złą cenowo (szczególnie jeśli porównać to z biletami na BWE kupowanymi w ostatniej chwili) opcję na dojazd tam w trybie nocnym – można być na miejscu na rano.
1. Dojeżdżamy ŁKA do Łowicza lub Kutna.
2. Wsiadamy w TLK Uznam (Łowicz 23:14, Kutno 23:48). W obecnym rozkładzie między Poznaniem a Szczecinem nie jedzie on standardowo przez Krzyż, lecz przez Kostrzyn. Nie jestem tylko pewien, czy to tak na stałe czy tylko chwilowo przez jakieś remonty. Kupujemy bilet na kuszetkę, a w cenie kuszetki jedziemy wagonem sypialnym, bo w tym pociągu jako kuszetki jadą zdeklasowane wagony sypialne.
3. Wysiadamy w Kostrzynie o 5:00. Tam wsiadamy w lokalny pociąg do Berlina o 6:02 (a jeśli zdążymy z przesiadką – to można nawet w ten o 5:02).
4. O 7:30 docieramy na Ostkreuz. Jeśli nam się uda – to już o 6:30.
5. Mamy od rana w Berlinie czas na załatwianie tego, co mamy do załatwienia, zwiedzanie, cokolwiek. A równocześnie nie jesteśmy zmęczeni tłuczeniem się po nocy PolskimBusem (w zasadzie Flixem, ale nadal obsługuje to, chyba, Souter Holding) czy tym konkurencyjnym autobusem uruchamianym przez DB.
Koszty...
ŁKA Łódź Kaliska 21:21 – Kutno 22:43 : 16,10 zł
TLK Uznam Kutno 23:48 – Kostrzyn 5:00 :
– bilet : 68 zł
– miejscówka na kuszetkę : 65 zł
NEB Kostrzyn 6:02 – Berlin Ostkreuz 7:28 : 11,80 euro = ok. 50 zł
Tylko:
– student do 26 lat bądź doktorant do 35 lat za przejazd do Kostrzyna (nie licząc miejscówki na kuszetkę) płaci połowę ceny
– cenę tego przejazdu można jeszcze o kilka złotych obniżyć dzięki ofercie Wspólny Bilet (przejazd z Łodzi aż do Kostrzyna musi być na jednym bilecie)
– bilet z Kostrzyna do Berlina obejmuje dojazd do punktu docelowego komunikacją miejską w Berlinie (w strefach A i B) – oszczędzamy te 3 euro za bilet
– nie wiem, czy to nadal się dzieje, ale jeszcze nie tak dawno były praktykowane pewne nieoficjalne sposoby na jeszcze większe obniżenie ceny przejazdu z Kostrzyna do Berlina, bodaj działały tam jakieś starsze panie udostępniające ludziom bilety okresowe na okaziciela
– jeśli bilet na Uznama kupimy z odpowiednim wyprzedzeniem, zaoszczędzimy 30% ceny biletu korzystając z oferty Wcześniej-Taniej (nie jestem tylko do końca pewny, czy ona łączy się ze Wspólnym Biletem)
Łącznie w najdroższej opcji wychodzi to nas ok. 200 zł. W opcji studenckiej – ok. 150 zł. Z tym, że 65 zł za kuszetkę to tak naprawdę żadna strata, bo inaczej musielibyśmy pojechać do Berlina dzień wcześniej i zapłacić za nocleg. Który raczej nie kosztowałby nas mniej, pewnie nawet jakiś hostel dla imprezowiczów ulokowany w niepewnej dzielnicy wyjdzie podobnie.
Okej, sprawdziłem, najtańsze miejsca w hostelach wychodzą gdzieś po 45 zł. No to niech nas to tak naprawdę wyjdzie 150 zł... Bilet na BWE z Kutna do Berlina to w najtańszej opcji 29 euro, a więc ze 120 zł. A biletu w takiej cenie na BWE raczej nie dostaniemy kupując go w ostatnim tygodniu przed odjazdem. Jeśli będziemy mieć szczęście, trafi się bilet za 39 euro, czyli za jakieś 160 zł. Jeśli chodzi o autobusy, złote czasy już minęły, PolskiBus ze swoimi promocjami się skończył, i teraz za bilet z Łodzi do Berlina na nocny autobus trzeba zapłacić jakieś 80 zł. Tylko albo marnujemy na dojazd cały poprzedni dzień (na dzienny autobus bilet jest nieco tańszy, wychodzi jakieś 60 zł), albo tłuczemy się po nocy autobusem.
A dla super oszczędnych jest opcja bez kuszetki, ale to już chyba lepiej pojechać autobusem. Nie ryzykuje się, chociażby, utraty bagażu, i nie trzeba się przesiadać. Nie wiem, jak jest z zapełnieniem tych autobusów, ale np. mnie – o ile mam obok siebie wolne miejsce – autokarami na dłuższe trasy jeździ się bardzo dobrze. I sam nie uważam przejazdu niezmodernizowanym wagonem TLK za bardziej komfortowy. Może ewentualnie poza sytuacją, gdzie porównamy pełny autobus z zapełnionym tylko do połowy wagonem TLK, a już szczególnie sytuacją, gdzie w TLK mamy dwie osoby na przedział, więc da sie całą długość ławki wykorzystać jako łóżko.
Warto by było wiedzieć, czy ten Uznam przez Kostrzyn to tylko chwilowa "promocja" spowodowana jakimś remontem, czy to tak na stałe. Bo jeśli na stałe, to jest to opcja mająca dużo sensu.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)