Poloko.pl - nowa wszukiwarka połączeń komunikacyjnych

Rozmowy na temat innych miejsc w sieci, poświęconych komunikacji i nie tylko.
damyrade
Niemowa
Posty: 5
Rejestracja: sob 08:11, 16 paź 2010
Kontaktowanie:

Poloko.pl - nowa wszukiwarka połączeń komunikacyjnych

Postautor: damyrade » ndz 23:29, 17 paź 2010

http://www.poloko.pl - nowa wszukiwarka połączeń komunikacyjnych w Łodzi. Niedługo zostaną dołożone nowe usługi do wyszukiwarki i busy podmiejskie.

Obrazek

Kpc21
Weteran
Posty: 5958
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » pn 20:48, 17 sty 2011

Dziwne w tej wyszukiwarce jest to, że kiedy wybieram np. trasę z Pabianic, uwzględniane są nie tylko połączenia w ramach łódzkiego LTZ, ale również PKS, a nawet przewoźnicy prywatni. Natomiast kiedy wybieram trasę np. z Głowna (w takich godzinach, że powinien być w najbliższym czasie PKS Łódź), wyszukiwarka proponuje mi... 10-kilometrowy spacer do Strykowa i tam przesiadkę na 60. W dodatku samą trasę pieszą wyznacza po części po ścieżkach, po części najkrótszą drogą (w przypadku jednej rzeki kieruje na istniejący most pieszy, drugą każe przejść wpław). Podobnie jest z Brzezinami, Tuszyn z kolei nie jest w ogóle obsługiwany.

Wygląda więc, że z połączeń podmiejskich PKS Łódź, w bazie są tylko Pabianice. Dlaczego?
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez Kpc21, łącznie zmieniany 2 razy.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

damyrade
Niemowa
Posty: 5
Rejestracja: sob 08:11, 16 paź 2010
Kontaktowanie:

Postautor: damyrade » czw 15:13, 27 sty 2011

Aktualnie do Poloko wprowadzone są PKSy i busy podmiejskie tylko w kierunkach Pabianice i Ozorków. Systematycznie pracujemy nad dodawaniem kolejnych, jednak rozkłady otrzymujemy w formie papierowej, więc trochę to trwa. W przyszłym tygodniu zamierzamy zakończyć dodawanie rozkładów busów i PKSów do Tuszyna.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego profilu na Facebook http://www.facebook.com/#!/polokoPL - tam umieszczamy aktualne informacje o rozwoju Poloko.pl

Świetnie by było, jakbyś się z nami podzielił trasą, gdzie wytyczone zostało przejście rzeki wpław - sprawdzimy, dlaczego tak się dzieje i spróbujemy to naprawić.

Dzięki za uwagi!
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez damyrade, łącznie zmieniany 2 razy.

Kpc21
Weteran
Posty: 5958
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » sob 21:52, 29 sty 2011

Nie jestem już w stanie odtworzyć tej sytuacji, ponieważ kiedy chcę wybrać dowolny punkt w Głownie położony za rzeką Mrożycą (patrząc od strony Łodzi), pojawia się komunikat, że obszar nie jest obsługiwany. Ale o ile pamiętam, fragment trasy był wyznaczony po linii prostej, zamiast wzdłuż dróg i ścieżek.

Czy lepszym rozwiązaniem nie byłoby uruchomienie interfejsu, gdzie przewoźnicy mogliby samodzielnie wprowadzać rozkłady jazdy, albo zaimportować go nawet z dokumentu tekstowego, gdzie wypisane są godziny odjazdów? Natomiast w przypadku PKS-u, pewnie dałoby się pobrać za pomocą odpowiednio napisanego skryptu/programu rozkłady ze strony WWW.

Nie wiem, jak wygląda to w przypadku innych kierunków, ale w przypadku Głowna należałoby również uwzględnić kursy innych PKS-ów niż PKS Łódź. Dlaczego? Kursy PKS-u Łódź stanowią mniejszość wśród wszystkich kursów PKS-ów na trasie Głowno-Łódź. A bilet miesięczny PKS Łódź (posiadacze biletów miesięcznych to zdecydowana większość pasażerów jeżdżących na tej trasie PKS-ami, pozostali wolą busy) obowiązuje we wszystkich PKS-ach jeżdżących na tej trasie.

Przydałaby się też możliwość wyłączenia z wyszukiwania kursów, gdzie nie obowiązują bilety lokalnego transportu zbiorowego. Bo np. trasę Pabianice-Łódź można pokonać w całości na łódzkim bilecie (linia 41), a jeśli pojedzie się PKS-em albo busem, trzeba dodatkowo płacić.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

poloko.pl
Niemowa
Posty: 3
Rejestracja: czw 11:42, 27 sty 2011
Kontaktowanie:

Postautor: poloko.pl » pn 16:35, 28 lut 2011

Dziękujemy za propozycje oraz informacje o błędach.

Co do samego portalu - wiele się zmieniło.
Uruchomiliśmy usługę SMS, która jak sama nazwa wskazuje pozwala na wyznaczanie trasy poprzez wysłania SMSa o treści SKĄD, DOKĄD na numer 500 600 780.

Dołączyliśmy do naszego portalu również orientacyjną wycenę danej trasy taksówką.

Więcej o usłudze SMS oraz wycenie taksówek możecie przeczytać na info.poloko.pl

Pozdrawiamy

poloko.pl
Niemowa
Posty: 3
Rejestracja: czw 11:42, 27 sty 2011
Kontaktowanie:

Postautor: poloko.pl » pn 13:44, 16 maja 2011

Zapraszamy do przetestowania aplikacji poloko.pl na Androida. Aplikację możecie znaleźć w Android Market, pobrać bezpośrednio z naszej strony lub poprzez zeskanowanie fotokodu:
Obrazek

Jeśli macie jakieś uwagi - piszcie Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez poloko.pl, łącznie zmieniany 2 razy.

Kpc21
Weteran
Posty: 5958
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » wt 12:29, 28 cze 2011

W wyszukiwarce Poloko są busy jeżdżące na kierunku Głowno. Ale są problemy.

1. W wyszukiwarce nie da się wybrać dowolnego punktu w mieście, działa tylko część, a pozostały obszar "nie jest obsługiwany".
2. Rozkłady są nieaktualne, nie ma np. połączenia z przystanku Łódzka/Dąbrowskiego o 12:56 do Łodzi. Skąd pochodzą rozkłady publikowane w serwisie?
3. Zamiast nazwy przewoźnika pojawia się "Usługi Transportowe".
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

mig
Moderator
Posty: 3269
Rejestracja: czw 13:56, 19 paź 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontaktowanie:

Postautor: mig » wt 14:19, 28 cze 2011

Kpc21 pisze:3. Zamiast nazwy przewoźnika pojawia się "Usługi Transportowe".

Podobnie w wyszukiwarce frikobusowej, do tej pory zamiast nazwy linii jest tylko wiele mówiące 'BUS'. To takie trudne do zrobienia? :?
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez mig, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Internet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość