MyBus & WatchLine Łódź

Rozmowy na temat innych miejsc w sieci, poświęconych komunikacji i nie tylko.
mateeusz
Stały bywalec
Posty: 440
Rejestracja: ndz 20:54, 07 gru 2014

MyBus & WatchLine Łódź

Postautor: mateeusz » ndz 14:02, 13 maja 2018

Próbowałem bezskutecznie znaleźć wątek dotyczący tych aplikacji, zatem zakładam nowy. Otóż od ostatniego piątku obie te aplikacje szwankują na moim telefonie. Mogę normalnie sprawdzić rozkład dla danego przystanku, jednak chcąc sprawdzić pozycję pojazdu na mapie wyświetla się czarny ekran z napisem "Google Play Services are updating". Początkowo myślałem, że wina leży po stronie Google, jednak sprawdziłem MyBus na starym telefonie i tam wszystko działa normalnie. Czy ktoś wie jak naprawić ten problem? Z góry dziękuję za pomoc. ;)

Kpc21
Weteran
Posty: 5923
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Postautor: Kpc21 » ndz 14:58, 13 maja 2018

Google Play Services to jest takie API, które pozwala innym aplikacjom, w tym myBusowi i WatchLine, na korzystanie m.in. z mapy Google Maps. Może faktycznie w tym momencie instaluje ci się aktualizacja i musisz poczekać, aż się skończy. A jeśli masz taką sytuację od dłuższego czasu, to spróbuj to Google Play Services przeinstalować: https://play.google.com/store/apps/deta ... .gms&hl=en
Ostatnio zmieniony ndz 16:02, 13 maja 2018 przez Kpc21, łącznie zmieniany 1 raz.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

mateeusz
Stały bywalec
Posty: 440
Rejestracja: ndz 20:54, 07 gru 2014

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Postautor: mateeusz » ndz 15:11, 13 maja 2018

Sytuacja utrzymywała się od piątku, wtedy faktycznie była aktualizacja ale żadnych błędów nie pokazało. Pomogło wyczyszczenie wszystkich danych Usług Google Play. Dzięki za link, bo wcześniej już próbowałem tym sposobem, ale nie zrobiłem tego w odpowiedniej aplikacji. :)

TramMomentyStudenta
Gaduła
Posty: 1307
Rejestracja: sob 17:34, 24 cze 2017
Lokalizacja: w sezonie Ruda

Postautor: TramMomentyStudenta » wt 20:07, 04 wrz 2018

Kpc21 pisze:Co prawda jest ona w myBusie i na rozklady.lodz.pl, ale wielu pasażerów też nie ma pojęcia o istnieniu tych aplikacji; paru znajomych podziękowało mi o tym, jak pokazałem im możliwość sprawdzania odjazdów MPK (realnych, na podstawie odczytów GPS, jak na wyświetlaczach przystankowych) na smartfonie, a nie spotkałem się jeszcze, by ktoś z nich o tej opcji w ogóle wcześniej wiedział.
A propos aplikacji - WatchLine jednak jest lepszy od myBusa, bo jest zdecydowanie mniej braków. Ale i nie tylko. Można np. skontrolować stan swojej migawki i dowiedzieć się o utrudnieniach w ruchu. Zatem polecam ściągnąć WatchLine i na niej bazować ;)

px33
Fan forum
Posty: 4847
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » wt 21:23, 04 wrz 2018

Jak mniej braków jak źródło danych jest to samo?

Kpc21
Weteran
Posty: 5923
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » wt 22:04, 04 wrz 2018

WatchLine jest bardziej funkcjonalny (bo robiony przez człowieka, który jest chyba jednym z użytkowników forum SSC, w sumie też dla siebie, a nie przez jakąś korporację na czyjeś zlecenie "żeby było"), najbardziej chwalę sobie w nim obsługę zespołów przystankowych, ale tak do użytku "na mieście" jednak mnie akurat denerwuje. Głównie ze względu na to, że by wybrać jakiś konkretny przystanek, nawet po prostu po wpisaniu jego numeru, albo mając go w ulubionych, trzeba zawsze przejść przez mapę. Która lubi sama z siebie uciec w jakieś odległe miejsce. No i do tego samo czekanie, aż ta mapa się załaduje.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

mateeusz
Stały bywalec
Posty: 440
Rejestracja: ndz 20:54, 07 gru 2014

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Postautor: mateeusz » śr 08:42, 05 wrz 2018

Ja akurat zdecydowanie preferuję myBusa. Jest dużo szybszy, prostszy w obsłudze i lżejszy dla telefonu. Nie raz gdy o przesiadce decydowały sekundy dzięki myBusowi zdążyłem na tramwaj/autobus. Za to WatchLine używam praktycznie tylko wtedy gdy chcę wyszukać jakiś konkretny pojazd po numerze taborowym. Poza tym na poprzednim telefonie po odinstalowaniu (gdy aplikacja została odcięta od bazy danych ITS) i ponownym zainstalowaniu (gdy dostęp przywrócili) już nie działała - wyskakiwał błąd z powodu jakichś plików, które pozostały po poprzedniej instalacji (kasowanie danych nie pomagało).
Jest jeszcze jedna przydatna aplikacja - mobileMPK. Ta z kolei w mojej opinii najlepiej się sprawdza przy planowaniu podróży oraz przy sprawdzaniu rozkładu jazdy.

Kpc21
Weteran
Posty: 5923
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Postautor: Kpc21 » śr 12:24, 05 wrz 2018

Jeszcze jest aplikacja "Przystanek" - jedyne, co ona robi, to wyświetla komunikaty o utrudnieniach, a więc to samo, co robi WatchLine, ale jest lżejsza i istnieje od kilku lat, a więc przydatna była szczególnie, gdy nie było jeszcze WatchLine.

A co do rozkładów z konkretnych przystanków - najlepszym sposobem jest chyba wyciągnąć sobie na ekran startowy linki do http://rozklady.lodz.pl/Home/TimeTableR ... przystanku.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

TramMomentyStudenta
Gaduła
Posty: 1307
Rejestracja: sob 17:34, 24 cze 2017
Lokalizacja: w sezonie Ruda

Re: WatchLine

Postautor: TramMomentyStudenta » śr 13:10, 05 wrz 2018

px33 pisze:Jak mniej braków jak źródło danych jest to samo?

Zdarza się, że pojazdy nieobecne w myBusie są w WatchLine, choćby z takiego powodu, który pojawił się w innym wątku:
px33 pisze:uruchomione pojazdy, które nie są zalogowane na linię (i chyba też te z nieaktualnym rozkładem) można zobaczyć (przez numer, choćby w Watchline)

Choć są i takie sytuacje, gdy rzeczywiście jest brak w systemie i wówczas nie przeprze tego ani myBus, ani WatchLine, ani jakakolwiek najlepsza aplikacja świata.

px33
Fan forum
Posty: 4847
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Postautor: px33 » śr 14:23, 05 wrz 2018

A co do rozkładów z konkretnych przystanków - najlepszym sposobem jest chyba wyciągnąć sobie na ekran startowy linki do http://rozklady.lodz.pl/Home/TimeTableR ... przystanku.

Z mybusa można jakoś zrobić widget na pulpit


Wróć do „Internet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość