Nowości na forum

Rozmowy nt. Łódzkiego Forum Komunikacyjnego
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 1906
Rejestracja: sob 15:31, 10 lis 2007
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Karol » czw 23:55, 21 sty 2010

Te nowości to fora.pl wprowadził, więc nic się nie da raczej zrobić, musimy się męczyć w obecnej sytuacji. Obrazek
Obrazek

krzyskup
Bywalec
Posty: 195
Rejestracja: pt 19:41, 31 mar 2006
Lokalizacja: Retkinia
Kontaktowanie:

Postautor: krzyskup » czw 23:56, 21 sty 2010

Rozumiem, że nie dłubaliście nic w ustawieniach i nie używacie firefoxa, który się niedawno zaktualizował do sporo nowszej wersji?

Jakub Dombrowski
Bywalec
Posty: 176
Rejestracja: pn 15:26, 05 mar 2007
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Jakub Dombrowski » pt 09:59, 22 sty 2010

To samo dzieje się w IE7 (po wyczyszczeniu cookiesów też), na czystym Firefoxie (wcześniej nie miałem, zainstalowany wczoraj) też nie działa.

Dodatkowo po kliknięciu na ikonkę "Zobacz najnowszy post" nie przenosi do najnowszego postu, tylko łaskawie informuje, że "Brak nowych postów od twojej ostatniej wizyty". Nowe posty oczywiście są.

A może warto pomyśleć o przeniesieniu forum na swój serwer? phpBB jest w miarę standardowe, backup danych na pewno da się zrobić, a serwery dużo nie kosztują. Mogę służyć pomocą, jeżeli potrzeba.

Marcin
Gaduła
Posty: 1791
Rejestracja: pn 20:10, 11 lip 2005

Postautor: Marcin » pt 10:35, 22 sty 2010

To jakiś błąd na fora.pl. Administratorzy już nad tym pracują.

A forum nie można przenieść na inny serwer.

Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 1906
Rejestracja: sob 15:31, 10 lis 2007
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Karol » pt 16:32, 22 sty 2010

Jakub Dombrowski pisze:A może warto pomyśleć o przeniesieniu forum na swój serwer?

Marcin pisze:A forum nie można przenieść na inny serwer.

Jeśli już to bazę danych (nie ma możliwości zrobienia zrzutu), bo forum jako takie można przenieść i zbudować od nowa. :P

Poza tym nie wyświetla na stronie głównej aktualnie zalogowanych użytkowników.
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez Karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Jakub Dombrowski
Bywalec
Posty: 176
Rejestracja: pn 15:26, 05 mar 2007
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Jakub Dombrowski » pt 20:05, 22 sty 2010

Ok, już doczytałem, że treści zapisane na forach są prawie wyłączną własnością Gadu-Gadu S.A., i pisząc na fora.pl udzielamy licencji na wykorzystanie treści przez GG na 5 lat od zamknięcia forum :/.

Szkoda, że nie można przenieść tych danych, ale mówi się trudno - nie da się, to nie, trzeba cierpieć :)

Kpc21
Weteran
Posty: 6058
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » pt 22:21, 22 sty 2010

Trzeba było myśleć zanim postawiło się forum Obrazek

Istnieją skrypty-roboty, które potrafią "wyeksportować" bazę z fora.pl (w rzeczywistości zbierają one posty, ustawienia userów etc. z tego co widać, czyli z widoku tematów i profili).

http://icoder.pl/baza_z_forapl.php

Ten skrypt eksportuje bazę do formatu phpBB2, potem wypadałoby je zaktualizować do phpBB3.
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez Kpc21, łącznie zmieniany 2 razy.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » sob 14:10, 23 sty 2010

Za to mnie jako nowe podświetlają się posty, które już czytałem, nawet po kilka razy.

Kpc21
Weteran
Posty: 6058
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » sob 15:28, 23 sty 2010

U mnie też tak jest, mimo że dodatkowo klikałem jeszcze na stronie głównej forum "Oznacz wszystkie tematy jako przeczytane. Poza tym nie zapamiętuje mi logowania.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

MKMLODZ
Sympatyk forum
Posty: 842
Rejestracja: wt 13:27, 01 lip 2008
Lokalizacja: Żubardź / Limanka :)

Postautor: MKMLODZ » sob 16:38, 23 sty 2010

Mnie też. Już któryś raz w temacie o informacji pasażerskiej pojawia się mi, że nowy post. Oczywiście to ten sam, który już czytałem. Czy admin czy ktoś tego pokroju może zablokować w skrypcie forum wyświetlanie reklam? Te reklamy (szczególnie home.pl) są wyjątkowo denerwujące. Co zablokuję poprzez opcję zablokuj zawartość na stronie głównej reklamę, to w jakimś dziale mi znowu wyskoczy...

px33
Fan forum
Posty: 4936
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » sob 19:42, 23 sty 2010

Adblocka ( https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/1865 ) masz? Z Easylist (USA, z ewentualnie kilkoma własnymi wpisami z praktyki) wszystko ładnie blokuje.

MKMLODZ
Sympatyk forum
Posty: 842
Rejestracja: wt 13:27, 01 lip 2008
Lokalizacja: Żubardź / Limanka :)

Postautor: MKMLODZ » sob 21:57, 23 sty 2010

Zacznijmy od tego, że nie mam FF Obrazek Korzystam z Opery - jej moduł pocztowy jest super.

px33
Fan forum
Posty: 4936
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » sob 23:05, 23 sty 2010

Opera też chyba ma możliwość dogrania niezłych filtrów, ale to wymaga małych kombinacji ZTCW

gothmucha
Sympatyk forum
Posty: 697
Rejestracja: czw 01:20, 07 gru 2006
Lokalizacja: Niższa/Śląska
Kontaktowanie:

Postautor: gothmucha » ndz 01:09, 24 sty 2010

Stisuję Operę i reklam na forum nie widziałem już dawno Obrazek

A co do "nieprzeczytanych" postów - bardzo denerwujące Obrazek

norbertkomusinski
Bywalec
Posty: 151
Rejestracja: pt 11:24, 13 lis 2009
Lokalizacja: Piaski, Pabianice

Postautor: norbertkomusinski » ndz 19:28, 24 sty 2010

Mnie wnerwia, że muszę się ciągle logować. Zaznaczam przycisk Automatycznie przy wizycie loguj, ale jakby ono "zamarło".

Reklam dawno nie widziałem na ŁFK. Obrazek Przeglądarka : Opera.

Marcin
Gaduła
Posty: 1791
Rejestracja: pn 20:10, 11 lip 2005

Postautor: Marcin » ndz 20:19, 24 sty 2010

Ale naprawdę nie wszyscy muszą po kolei pisać o tym, że jest błąd. Ja wiem i administratorzy fora.pl też wiedzą. Takie rzeczy się zdarzają.

krzyskup
Bywalec
Posty: 195
Rejestracja: pt 19:41, 31 mar 2006
Lokalizacja: Retkinia
Kontaktowanie:

Postautor: krzyskup » ndz 23:01, 24 sty 2010

Ale wyniesienie się na własny serwer, nawet przy utracie "archiwów" nie byłoby chyba najgorszym pomysłem.

Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 1906
Rejestracja: sob 15:31, 10 lis 2007
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Karol » pn 02:38, 25 sty 2010

Ale po co tracić "archiwa", skoro Kpc21 przedstawił sposób. Ja to bym po swojemu i tak tą operację przeprowadził. Obrazek
Obrazek

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » pn 14:20, 25 sty 2010

Jakub Dombrowski pisze:Ok, już doczytałem, że treści zapisane na forach są prawie wyłączną własnością Gadu-Gadu S.A., i pisząc na fora.pl udzielamy licencji na wykorzystanie treści przez GG na 5 lat od zamknięcia forum


Byłaby to kradzież i gdyby ktoś wpadł na to, że te dane zostały przeniesione, admin miałby kłopoty.

Kpc21
Weteran
Posty: 6058
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » pn 15:52, 25 sty 2010

Przedmiotem aukcji jest plik *sql (kopia forum), który możesz wgrać na dowolny inny serwer, przenosząc tym samym swoje forum. Zaznaczam że jest on generowany z treści strony (publicznej, widocznej dla użytkowników), toteż nie narusza praw serwisu.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)


Wróć do „Łódzkie Forum Komunikacyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość