Twój pierwszy aparat

Na każdy temat.
BartStep
Stały bywalec
Posty: 283
Rejestracja: czw 19:36, 25 sie 2005
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Twój pierwszy aparat

Postautor: BartStep » pt 10:49, 15 wrz 2006

Zawsze chciałem zadać to pytanie. Z ciekawości.

Chodzi mi oczywiście o aparat, którym masowo robicie zdjęcia (a nie Smiena 8 co cały czas leży w szafie a była pierwsza;) )

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » pt 17:08, 15 wrz 2006

Analogowy kompakt na szerokie filmy - zdaje się że 6x6, czarno-białe Obrazek
Ale nie wiem czy nim masowo robiłem zdjęcia, nie pamiętam. Najbardziej masowo przed cyfrówkami to Zenitem.

rkplodz
Fan forum
Posty: 3520
Rejestracja: pn 20:59, 11 lip 2005
Lokalizacja: z miasta Łodzi się wywodzi
Kontaktowanie:

Postautor: rkplodz » pt 17:30, 15 wrz 2006

uau Smiena 8 masz? Obrazek Ja cały czas focę moim pierwszym Obrazek

Marcin
Gaduła
Posty: 1791
Rejestracja: pn 20:10, 11 lip 2005

Postautor: Marcin » pt 17:30, 15 wrz 2006

Może do Innych przeniosę. Obrazek

BartStep
Stały bywalec
Posty: 283
Rejestracja: czw 19:36, 25 sie 2005
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: BartStep » pt 18:13, 15 wrz 2006

Mam Smiene, ale nigdy nie uzywałem (i dobrze)

mch
Sympatyk forum
Posty: 645
Rejestracja: pt 20:45, 31 mar 2006
Lokalizacja: Łódź

Postautor: mch » pt 18:25, 15 wrz 2006

Pierwsze czym pstrykałem, to kompakt Kodaka. Nadal działa, ale od paru ładnych lat raczej leży w szafce.

Pabianek
Czasem wpada
Posty: 67
Rejestracja: wt 19:24, 06 lut 2007
Lokalizacja: Pabianice

Postautor: Pabianek » pt 20:25, 16 mar 2007

Mój pierwszy aparat to Canon PowerShot A400,którego nadal używam i już nim od ponad roku robie zdjęcia KM

Awatar użytkownika
prof_klos
Megagaduła
Posty: 3398
Rejestracja: czw 23:10, 21 gru 2006
Lokalizacja: Pabianice | Piaski

Postautor: prof_klos » pt 21:08, 16 mar 2007

A ja powiem, ze jeden raz - przed jakimś ważnym wyjazdem, kompakt mi nawalił i wygrzebałem z szafki Smene co chyba II wojnę światową pamięta.
Ale jakie tam były opcje w ustawieniach, he.
No i ta zakładana lampa błyskowa... Prawie tej wielkości co sam spory aparat Obrazek

Dodam, ze fotki wyszły bardzo ładnie, niektóre - zwłaszcza te robione na szybko, bez ustawiania ostrości, przesłon itd wychodziły ciut nieostro.
Po tym wjeździe sprzęt trafił na półkę - być może jeszcze kiedyś bedzie stanowić taką rezerwę ?
Wszystko co dobre skończyło się w 2008 roku...

dziki
Sympatyk forum
Posty: 601
Rejestracja: czw 12:54, 21 lip 2005
Lokalizacja:

taa

Postautor: dziki » śr 10:14, 18 lip 2007

Analog-Małpa rasy Premier...1993r. Nawet redukcję czerwonych oczu miała i autofocus
Cyfrak-przywiązanie do marki i ceny-Premier Dc3301...szajs jak cholera ale z braku laku...no i 3 lata temu matryca 3 mpx...

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » śr 13:45, 18 lip 2007

Ja najpierw maiłem małpę - robiła niewyraźne zdjęcia i miała rysę na obiektywie, która nie wiedzieć czemu nie rzytowała na jakość zdjęć. Ale mnie z tego aparatu... skroili Obrazek Teraz mam cyfrówkę (Olympus C5060) i stosuję ją na zmianę z FED3, który dostałem od dziadka. Tym ostatnim to raczej slajdy robię. I wszystko jest super, wyraźne i w ogóle.

rkplodz
Fan forum
Posty: 3520
Rejestracja: pn 20:59, 11 lip 2005
Lokalizacja: z miasta Łodzi się wywodzi
Kontaktowanie:

Postautor: rkplodz » śr 15:33, 18 lip 2007

No Fiedy to fajne aparaty są Obrazek

Rzadko kto dziś slajdy robi.

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » śr 15:38, 18 lip 2007

Wiem, dlatego je robię Obrazek Przy oglądaniu slajdów jest fajny klimat. A tak przy okazji, gdy oddałem je do wywołania, to kazałem je umieścić w ramkach. A nowe ramki okazały się być o połowę cieńsze od starych, więc są kłopoty z oglądaniem na lepszym sprzęcie. Jakby ktoś miał na zbyciu stare puste ramki (poszukajcie po piwnicach - znalazłem sam u dziadków 3 pudełka), to proszę o kontakt.

rkplodz
Fan forum
Posty: 3520
Rejestracja: pn 20:59, 11 lip 2005
Lokalizacja: z miasta Łodzi się wywodzi
Kontaktowanie:

Postautor: rkplodz » śr 16:02, 18 lip 2007

Wydaje mi się, że ojciec mój handluje takimi jak stare, ale nie jestem pewien. Najlepiej samemu pójść i sprawdzić. Jak chcesz to adres na priva, żeby nie robić tu reklamy Obrazek

Chester
Bywalec
Posty: 197
Rejestracja: śr 09:10, 10 paź 2007
Lokalizacja: Łódź Widzew Wschód

Postautor: Chester » wt 20:59, 30 paź 2007

Yashica Minitec 32mm 1:3,5, dostałem go na komunię, całkiem niezły do zwykłych rodzinnych zdjęć do niczego więcej. Później Praktica MTL5B (właściwie mojego kochanego tatusia- traktuje Praktice jak bóstwo , ale czasami mi daję porobić foty za to z Yashicą sobie nie radził, często zasłaniał obiektyw). Najczęściej korzystam z najnowszego mego nabytku Panasonic DMC- LZ6, całkiem niezły, ale wolałbym lustrzankę, ale to później mnie czeka:)

Lucas_H
Początkujący
Posty: 21
Rejestracja: śr 20:12, 29 sie 2007
Lokalizacja: Aleksandrów

Postautor: Lucas_H » czw 20:58, 08 lis 2007

Moim pierwszym aparatem cyfrowym jest KODAK P850,robiłem nim zdjęcia nie tylko KM,ale teraz do KM używam Canona PowerShota A450,może jest troche gorszy ale mi to nie przeszkadza.

rafal_ost
Bywalec
Posty: 143
Rejestracja: pn 12:04, 24 wrz 2007
Lokalizacja: Złotno/Retkinia
Kontaktowanie:

Postautor: rafal_ost » pt 21:47, 09 lis 2007

Najpierw był Zenit E, używałem go całą późniejszą podstawówkę i liceum, dopóki nie zagrzybiał (dosłownie Obrazek
A teraz bida i na cyfrówkę nie ma, więc albo pożyczam, albo robię komórką. czasem od dziewczyny pożyczę małpę - Olympusa D545.

liszek
Sympatyk forum
Posty: 510
Rejestracja: wt 07:19, 12 lip 2005
Lokalizacja: Wiśniowa Góra-Łódź-Sieradz
Kontaktowanie:

Postautor: liszek » sob 11:36, 10 lis 2007

Mój pierwszy aparat dostałem na komunie tu było takie coś o nazwie "AKiKA". Dopiero od 2 lat jestem posiadaczem cyfrówki.

smugler1990
Stały bywalec
Posty: 279
Rejestracja: czw 18:34, 25 maja 2006

Postautor: smugler1990 » ndz 16:07, 11 lis 2007

Mój pierwszy aparat ?? Z przyjemnością stwierdzę że to był analogowy Kodak
, później również analogowy Olympus , a od 2006 roku cyfrak Canon A610 , który służy mi po dziś dzień , puki co po paru przygodach [ łoo , nawet pożar przeżył Obrazek ] , obecnie zbieram na lustro Nikon D80 , ale chyba będę długo na niego zbierał ObrazekObrazek Co do atrakcji mojego obecnego aparatu to mogę powiedzieć że puszcza dym [ wtedy kiedy zrobię fotkę z mocnym błyskiem] , więc można powiedzieć że dosłownie strzelam fotki Obrazek

M. Kaźmierczak
Sympatyk forum
Posty: 954
Rejestracja: wt 17:13, 21 sie 2007
Lokalizacja: Aleksandrów Ł./Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: M. Kaźmierczak » ndz 16:13, 11 lis 2007

Więc po kolei:
1) Praktica Sport z obiektywem Practicar Nova F3.5 35mm
2) jakiś Kodak, nie wiem nawet gdzie go wsadziłem
3) Zenith, który mi się skaszanił Obrazek
4) Nikon Coolpix 3700
5) Nikon D40 z optyką Nikkor AF-S 18-55mm (brakuje stabilizaji Obrazek)
Zbieram teraz na jakiś porządny tele do niego.
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez M. Kaźmierczak, łącznie zmieniany 1 raz.

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » ndz 16:19, 11 lis 2007

Za to masz ISO400 bez śladu szumu - co w przeciwieństwie do stabilizacji przydaje się do pojazdów w ruchu Obrazek


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość