Zapytanie o skrzynię biegów.

Jelcz, czy Volvo? To najlepsze miejsce dla tematów tego typu.
MNK
Megagaduła
Posty: 3254
Rejestracja: wt 16:18, 20 lut 2007
Lokalizacja: C.Z.M.P.
Kontaktowanie:

Zapytanie o skrzynię biegów.

Postautor: MNK » pn 22:06, 12 lis 2007

Mam takie pytanie:
Jak w autobusach jest to : D,N,R, to do czego służą te przyciski 1,2,3. ?
Z góry dzięki za odpowiedź.

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » pn 22:29, 12 lis 2007

Po wciśnięciu któregoś z nich skrzynia nie przełączy się na wyższy bieg, np. włączając 2 skrzynia będzie wybierać tylko biegi 1 i 2

Arturro 70a
Gaduła
Posty: 1568
Rejestracja: czw 13:37, 21 cze 2007
Kontaktowanie:

Postautor: Arturro 70a » pn 22:32, 12 lis 2007

I wtedy chyba nie ma literki D.

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » wt 00:10, 13 lis 2007

Też ma, takie coś jest tylko w kilku 405N

Święty
Bywalec
Posty: 144
Rejestracja: wt 16:57, 27 lut 2007
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Święty » wt 04:05, 13 lis 2007

Arturro 70 pisze:I wtedy chyba nie ma literki D.

Literka D jest zawsze. W osobowych z automatem przy drążku też często można spotkać 1,2,3 itd.
W niektórych skrzyniach ponadto np samo wybranie pozycji 2 lub 3 nie tylko powoduje to że skrzynia nie będzie przerzucać biegu powyżej wybranego ale
również zmienia się charakterystyka pracy.

Zastosowanie - np podczas jazdy w górach przy zjeździe z góry skrzynia nie będzie przerzucać na wysokie biegi co pozwala hamować silnikiem.

takie coś jest tylko w kilku 405N

W Ikarusach też

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » wt 14:44, 13 lis 2007

W Ikarusach też

Mi chodziło o brak przycisku D

SEC
Weteran
Posty: 6980
Rejestracja: sob 14:28, 01 lip 2006

Postautor: SEC » wt 15:48, 13 lis 2007

W odkurzacach również.

Awatar użytkownika
prof_klos
Megagaduła
Posty: 3398
Rejestracja: czw 23:10, 21 gru 2006
Lokalizacja: Pabianice | Piaski

Postautor: prof_klos » wt 16:15, 13 lis 2007

Oj, to chyba wszędzie jest Obrazek
Wszystko co dobre skończyło się w 2008 roku...

JAROMIR_9700
Stały bywalec
Posty: 447
Rejestracja: śr 11:59, 08 lis 2006
Lokalizacja: Zgierz

Postautor: JAROMIR_9700 » śr 08:14, 14 lis 2007

D musi byc wszedzie, a inne to w zaleznosci od potrzeb/przeznaczenia danego pojazdu. Moze byc przycisk jedynie zamieniony jakims innym:)

ZKA-2
Stały bywalec
Posty: 460
Rejestracja: pt 09:31, 13 lip 2007

Postautor: ZKA-2 » śr 10:28, 14 lis 2007

W niektorych jest " 1 2 3 D N R " albo " 1 2 D N R " lub " D N R"

Kazik
Megagaduła
Posty: 2813
Rejestracja: pt 12:09, 09 cze 2006
Lokalizacja: miasto Łódź

Postautor: Kazik » śr 18:54, 14 lis 2007

D - drive, skrzynia łączy układ, bez tego w ogóle nie pojedziemy
N - neutral, skrzynia rozłączona
R - wsteczny

1, 2, 3 - zakresy pracy;
Autobusowe automaty (podobnie jak te z osobówek) mają przekładnię hydrokinetyczną i przekładnie planetarne. Taki układ funkcjonuje w trochę inny sposób niż "manual".
Jeśli wciśniemy D skrzynia sama będzie wybierać biegi, jeśli zablokujemy zakres będziemy jechać na jednym przełożeniu, jednak w takim rozwiązaniu możliwa jest zarówno jazda 40km/h na jedynce, jak i ruszanie z trójki, chyba niewykonalne z klasyczną skrzynią biegów.
Mam o tym przedmiot, ale jeszcze się nie uczyłem do kolowkium, może później to jakoś dokładniej wyjaśnię.

A tak przy okazji - ile biegów ma Ikarus 280.26/.57?

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » śr 19:21, 14 lis 2007

ile biegów ma Ikarus 280.26

280.26 ma ZTCW 5 biegów, ale rusza się z 2, a 4 i 5 czasami nie wchodzą. Czyli w praktyce 2-4 ;)

Plus wsteczny (o ile jest, a też go często nie ma)

Kazik
Megagaduła
Posty: 2813
Rejestracja: pt 12:09, 09 cze 2006
Lokalizacja: miasto Łódź

Postautor: Kazik » śr 19:51, 14 lis 2007

Z I rusza się pod góręObrazek

ZKA-2
Stały bywalec
Posty: 460
Rejestracja: pt 09:31, 13 lip 2007

Postautor: ZKA-2 » czw 11:44, 15 lis 2007

Kiedys na kazdej zajezdni był 6-biegowy po jednej sztucze a teraz to nie wiem ile ich jest.

Bodajze 1087 jest 6 biegowym i tam sie rusza z 3 biegu.I w tym modelu latow pomylic 3 bieg ze wstecznym

Nawet traktorkiem rusza sie z 2 biegu zeby bylo mniej machania Obrazek


Wróć do „Tabor”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość