Solaris Urbino 18

Jelcz, czy Volvo? To najlepsze miejsce dla tematów tego typu.
Kpc21
Weteran
Posty: 5959
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » pt 20:18, 06 wrz 2013

Czy to normalne że w "starym" SU18 nie ma ani jednej śmietniczki? Nie zanotowałem taborowego, ale akurat dzisiaj potrzebowałem coś wyrzucić, koszem z przystanku gdzie wsiadałem pewnie zainteresowali się złomiarze i wyszło że musiałem jechać jak głupi ze śmieciem do przystanku docelowego (tam już kosz był).
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez Kpc21, łącznie zmieniany 1 raz.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

Wojtek94
Weteran
Posty: 5130
Rejestracja: sob 18:55, 06 lut 2010
Lokalizacja: Łódź-Bałuty

Postautor: Wojtek94 » pt 20:37, 06 wrz 2013

Normalne, nie ma w nich. Nie w każdym modelu są śmietniczki.

M. Kaźmierczak
Sympatyk forum
Posty: 954
Rejestracja: wt 17:13, 21 sie 2007
Lokalizacja: Aleksandrów Ł./Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: M. Kaźmierczak » ndz 21:37, 08 wrz 2013

Kpc21 pisze:Czy to normalne że w "starym" SU18 nie ma ani jednej śmietniczki? Nie zanotowałem taborowego, ale akurat dzisiaj potrzebowałem coś wyrzucić, koszem z przystanku gdzie wsiadałem pewnie zainteresowali się złomiarze i wyszło że musiałem jechać jak głupi ze śmieciem do przystanku docelowego (tam już kosz był).
Jakie biurkowi zamówili, takie biurkowi dostali.

kuba_bed
Gaduła
Posty: 1448
Rejestracja: sob 11:34, 21 sie 2010
Lokalizacja: Rzgów

Postautor: kuba_bed » ndz 21:49, 08 wrz 2013

Ktoś ma pomysł dlaczego 2190 stoi w Rzgowie, w DAF-ie przy DK1?

Fotka:
Obrazek

PS. Sorry za jakość, ale tylko lodówkę zabrałem ze sobą...
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez kuba_bed, łącznie zmieniany 1 raz.

jan_defecto
Megagaduła
Posty: 2092
Rejestracja: wt 13:22, 16 cze 2009
Lokalizacja: Łódź-Retkinia

Postautor: jan_defecto » ndz 21:58, 08 wrz 2013

Pewnie coś się stało z silnikiem.

kuba_bed
Gaduła
Posty: 1448
Rejestracja: sob 11:34, 21 sie 2010
Lokalizacja: Rzgów

Postautor: kuba_bed » śr 21:52, 06 lis 2013

Takie pytanie... Co się dzieje ostatnio z gadaczką w Solarisach? Jadę kolejnym, a tam albo w ogóle nie zapowiada przystanków, po czym po którymś się włącza, na następnym urywa część nazwy albo zacina się i nie wypowiada połowy słowa...

px33
Fan forum
Posty: 4876
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » śr 22:31, 06 lis 2013

Których? W nowych system wydaje się wciąż ewoluować (co niekoniecznie jest dla niego korzystne), w starych faktycznie niektóre nagrania są wygłaszane z jakimś dziwnym trzaskiem/piskiem.
A MPK chyba jeszcze mimo wszystko nie doszło do granicy możliwości gadaczek, łódzka sieć nie jest największa w kraju, a w Warszawie te moduły jakoś działają
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez px33, łącznie zmieniany 1 raz.

kuba_bed
Gaduła
Posty: 1448
Rejestracja: sob 11:34, 21 sie 2010
Lokalizacja: Rzgów

Postautor: kuba_bed » śr 22:57, 06 lis 2013

Słuszne pytanie, bo nie sprecyzowałem. Chodzi o nowe Solarisy, np. 2186 (przykład z dziś, bo zapisałem specjalnie żeby zapytać). Na jednym przystanku nie działa zapowiedź, na innym się włącza, na trzecim urywa w połowie albo czyta: "Nastę anek (cisza) ego-maja, przypominamy o obowiązku skasowania biletu". Kombinacji jest bardzo dużo...

Poza tym błędy nowych Conecto (już niedługo średnich) i nowych Solarisów - niektóre nazwy ulic są ciche, a przypomnienie o bilecie odbiega kompletnie od reszty zapowiedzi (siłą głosu i jego nieczystość). Proponuję trafić np. na przystanek Pabianicka-RLL (przed rondem) albo Rewolucji-Kilińskiego.

Zresztą nawet w starszych autobusach zapowiedzi są źle nagrane (albo przynajmniej dograne z różną głośnością). Najprostszy przykład to Włókniarzy- Łódź Kaliska estakada, gdzie zapowiedź potrafi przestraszyć człowieka...

Kpc21
Weteran
Posty: 5959
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » śr 23:22, 06 lis 2013

kuba_bed pisze:Na jednym przystanku nie działa zapowiedź, na innym się włącza, na trzecim urywa w połowie albo czyta: "Nastę anek (cisza) ego-maja, przypominamy o obowiązku skasowania biletu". Kombinacji jest bardzo dużo...

Chyba po prostu sterownik od tego systemu zaszwankował.

W ogóle ten system informacji pasażerskiej często nie działa prawidłowo. Często się zdarza, że wyświetlacze nie pokazują pełnych nazw przystanków, a tylko ich część. Wiele przystanków, szczególnie na trasach linii zastępczych (mimo że pokrywają się one z przystankami tramwajowymi lub autobusowymi na trasach innych linii, a więc nagrane na pewno są) w ogóle nie jest czytanych. Słychać "Następny przystanek" - i cisza. Potem "Pym-pom" i znów cisza.

Nie mówiąc o tym, że w wielu tramwajach zapowiedzi są tak ciche, że ich nie słychać, a w Pesach i Cityrunnerach mają dziwny "robotyczny" dźwięk (pewnie przez kiepskiej jakości głośniki).
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez Kpc21, łącznie zmieniany 1 raz.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

Graficzny
Sympatyk forum
Posty: 717
Rejestracja: czw 10:57, 13 cze 2013

Postautor: Graficzny » śr 23:28, 06 lis 2013

Dziwnie też wypowiadany jest ten przystanek linii 55:
"Nasępny przystanek: Tymienieckiego, (Łódzka.) SPECJALNA!,.. ((StrefaEkonomiczna))"

Albo "Szczecińska, Cmentarz______."
Uustronna!!
TraktorowaOsiemnaście.
JANÓW!

Bardzo śmieszne są numery.
Jak jest np. 60, to wypowiada tak, jak by jeszcze jakaś liczba była na końcu.
Jak jest np. 61, to wypowiada tak, jak by tylko było 60. I dalej krszyczy JEDEN!

Jest duuuuużo niezgodności.

kuba_bed
Gaduła
Posty: 1448
Rejestracja: sob 11:34, 21 sie 2010
Lokalizacja: Rzgów

Postautor: kuba_bed » śr 23:40, 06 lis 2013

Kpc21 pisze:Często się zdarza, że wyświetlacze nie pokazują pełnych nazw przystanków, a tylko ich część. Wiele przystanków, szczególnie na trasach linii zastępczych (mimo że pokrywają się one z przystankami tramwajowymi lub autobusowymi na trasach innych linii, a więc nagrane na pewno są) w ogóle nie jest czytanych. Słychać "Następny przystanek" - i cisza. Potem "Pym-pom" i znów cisza.

Nie mówiąc o tym, że w wielu tramwajach zapowiedzi są tak ciche, że ich nie słychać, a w Pesach i Cityrunnerach mają dziwny "robotyczny" dźwięk (pewnie przez kiepskiej jakości głośniki).

Z tego co wiem skrócone nazwy przystanków to sprawa grzebania w urządzeniu.
Rozumiem jeszcze kwestie, że autobusy nie mają wgranych przystanków tramwajowych, ale wypadałoby żeby każdy autobus bez problemu wrzucić na jakąkolwiek linię i SIP powinien działać normalnie. Poza tym te kwestie, że przystanek nazywa się X, a komunikat brzmi Y. Jak dzisiaj np. usłyszałem w Citku "Pomorska-Wschodnia", a na wyświetlaczu Plac Wolności...

O kwestie głośności to możemy mieć pretensje pewnie tylko do prowadzących. Niejednokrotnie słyszałem w Konstalu taką zapowiedź, że prawie podskoczyłem, a w Pesie nie mogłem rozmawiać ze kimś kto siedział obok mnie, bo tak było głośno (oczywiście przez moment kiedy komunikat był czytany). Da się? Da! I co ciekawe, wtedy zapowiedź nie była trzeszcząca, jak to zwykle w Pesie czy Citku bywa.

W ogóle nagranie dwukrotnie słowa "cmentarz", z różnym akcentem też jest zabawne.

A kwestie czytania liczb to jest coś do czego lektor musiałby się nieco porządniej przygotować, żeby brzmiało to w miarę naturalnie, ale mogło być używane przy np. numerach 60 i 61. Choć jest drugie rozwiązanie (droższe): nagrać daną liczbę dwukrotnie - raz czytane tylko dla np. 60, a innym razem dla np. 65. Czasami takie rzeczy są trudne do zgrania, ale za coś jednak się płaci...

Hm, trochę OT nam wyszedł...

Kpc21
Weteran
Posty: 5959
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » śr 23:58, 06 lis 2013

Dziwnie jest też przy łamanych numerach. Przykładowo przystanek Doły 2/4 czytany jest mniej więcej tak: "Doły. Dwa. Cztery." Pomijając już kwestię intonacji, nikt nie czyta ukośnika.

Poza tym skoro z nagrywanymi komunikatami są takie problemy, czy nie lepiej byłoby gdyby MPK zakupiło licencję na jakiś syntezator mowy? Na pewno brzmiałoby to dużo lepiej, bo każdą nową czy zmienioną nazwę przystanku można by było w każdej chwili wygenerować. A podejrzewam, że cenowo drożej by nie wyszło.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

px33
Fan forum
Posty: 4876
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » czw 00:24, 07 lis 2013

O kwestie głośności to możemy mieć pretensje pewnie tylko do prowadzących.

W praktyce tylko w nowych Solarisach (i 1620) i w części innych autobusów. Wszystkie sterowniki Rapida są zablokowane na klucz i motorniczy nie ma dostępu do konfiguracji.

Poza tym skoro z nagrywanymi komunikatami są takie problemy, czy nie lepiej byłoby gdyby MPK zakupiło licencję na jakiś syntezator mowy?

Nie. Syntezator mowy może radzi sobie z czytaniem większości tekstów, ale nazwy ulic (więc i przystanków) w dużej mierze pochodzą od nazwisk, a z tymi syntezator niekoniecznie da sobie radę.
Lepszym pomysłem byłoby zatrudnienie na miesiąc jakiegoś inżyniera dźwięku, który wsadowo obrobiłby wszystkie pliki (znormalizował głośność, przefiltrował tak, żeby dobrze brzmiały w pojazdach), ogarnął poprawne zlepianie nazw i liczb i wskazał, jakie dźwięki trzeba dograć.

SEC
Weteran
Posty: 6980
Rejestracja: sob 14:28, 01 lip 2006

Postautor: SEC » czw 15:04, 07 lis 2013

Tu nie ma co korygować, bo zajmie to więcej czasu i wszystkiego się nie wychwyci. Trzeba po prostu wszystko wgrać od nowa.

MPK nad tym nie panuje. Niedawno zmieniono trasę 75 i przystanek Matek Polskich-Sczanieckiej zapowiadany jest jako Matek Polskich-Paradna (wyświetlany jest poprawnie). Czyli wrzucono błąd do nowej trasy. W Vero (62, 68 ) jest za to różnie.

Do niedawna można było usłyszeć/zobaczyć na wyświetlaczu Broniewskiego-Tetmajera i Strykowska-Telefoniczna. Znak przystankowy swoje, wyświetlacz swoje, zapowiedź swoje i rozkład swoje.
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez SEC, łącznie zmieniany 1 raz.

Kpc21
Weteran
Posty: 5959
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » czw 23:45, 07 lis 2013

W Z5 przystanek Franciszkańska/Wojska Polskiego nie jest zapowiadany, ale Wojska Polskiego/Marynarska już tak. Mimo że na obu normalnie zatrzymują się wyłącznie autobusy nocne. Na tym drugim jeszcze darmobus M1, ale on nic wspólnego z MPK nie ma.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

emilek12
Sympatyk forum
Posty: 546
Rejestracja: sob 13:38, 13 gru 2008
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki

Postautor: emilek12 » pt 17:22, 08 lis 2013

tak samo jest na linii 74 kursującej do i z Aleksandrowa, ponieważ na Biegunowej i na Podchorążych w starych komunikatorach jest zapowiadany tylko "Następny przystanek" a gdy podjedzie do przystanków to dopiero wtedy zapowiadany jest właściwy przystanek (podobnie jest z przystankiem "Lutomierska-Włókniarzy" dla linii 78/78A i 96), natomiast, przystanek "Podchorążych-Łucznicza" w starych komunikatorach jest zapowiadany jako "Rąbień", przystanek "Konstantynowska-CPN" jest zapowiadany tylko nazwą ulicy, przystanki przy Wojska Polskiego w Aleksandrowie Ł. w kier. Łodzi dalej są zapowiadane tylko nazwami przystanków, przy Zielonym Romanowie dalej jest zapowiadana strefa taryfowa, natomiast na pozostałych przystankach w Aleksandrowie i w Rąbieniu (poza przystankiem Rąbień Centrum) jest zapowiadany tylko "następny przystanek".

Graficzny
Sympatyk forum
Posty: 717
Rejestracja: czw 10:57, 13 cze 2013

Postautor: Graficzny » pt 18:46, 08 lis 2013

Też to zauważyłem.

kuba_bed
Gaduła
Posty: 1448
Rejestracja: sob 11:34, 21 sie 2010
Lokalizacja: Rzgów

Postautor: kuba_bed » śr 00:50, 13 lis 2013

Dziś ponownie trafiłem na 2186 i tak jakby mu coś nie stykało, bo na dziurach po prostu zanikały zapowiedzi... Choć słyszałem, że krótkie Solarisy też tak mają...

nowy1212
Gaduła
Posty: 1235
Rejestracja: pt 15:16, 24 mar 2017

Re: Solaris Urbino 18

Postautor: nowy1212 » wt 13:47, 21 lis 2017

Czy w Solarisach jak kierowca włącza kierunkowskaz to jest wydawany przy tym jakiś dźwięk? Pytam, bo dość czesto widzę, ze kierowca zapomina wyłączyć kierunkowskaz.

Kpc21
Weteran
Posty: 5959
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Re: Solaris Urbino 18

Postautor: Kpc21 » wt 17:37, 21 lis 2017

Kojarzy mi się, że nie. Chyba nawet kiedyś sprawdzałem to w przepisach, i wydawanie dźwięku przez kierunkowskaz nie jest wymagane, musi być tylko lampka na pulpicie.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)


Wróć do „Tabor”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości