Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Jelcz, czy Volvo? To najlepsze miejsce dla tematów tego typu.
klocu
Stały bywalec
Posty: 371
Rejestracja: czw 18:10, 07 cze 2007
Lokalizacja: Brzeziny
Kontaktowanie:

Postautor: klocu » pt 20:09, 24 sie 2007

a właśnie ostatni kwiatek: linia 99 przystanek: Zgierska - Św. Teresy (tablica wewnętrzna), a zapowiedź "Zgierska - TARGOWISKO dolna" (opisane w/g głośności i intonacji zapowiadającego)

MNK
Megagaduła
Posty: 3254
Rejestracja: wt 16:18, 20 lut 2007
Lokalizacja: C.Z.M.P.
Kontaktowanie:

Postautor: MNK » pt 21:50, 24 sie 2007

Wczoraj w ED74 można było zobaczyć że jest -40 stopni. brrr ale zimno Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez MNK, łącznie zmieniany 1 raz.

Kuba
Administrator
Posty: 3378
Rejestracja: pn 20:49, 24 lip 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontaktowanie:

Postautor: Kuba » pt 22:02, 24 sie 2007

maniek pisze:Takie coś można było dziś w edku zobaczyć.
//localhost/C:/Documents%20and%20Settings/Mikołaj/Pulpit/Koluszki%2024,08,07/DSCN1322.JPG
Tego chyba raczej nie zobaczymy. Nie podawaj adresu na pulpit swojego komputera, tylko wrzuć na jakiś serwer. ;)
Obrazek
---
"Mleko ma najszybszy transport"

Kamyk
Bywalec
Posty: 213
Rejestracja: ndz 21:57, 03 wrz 2006
Lokalizacja: Łódź - Radogoszcz Zachód

Postautor: Kamyk » pt 22:39, 24 sie 2007

A propos zapowiedzi - wczoraj przyjechałem 99 na krańcówkę na Radogoszcz, kierowca zmienił kierunek na Maratońską po czym wewnątrz rozległ się komunikat "linia numer 65, kierunek Świtezianki". Było to albo w Conecto albo w Citaro - nie pamiętam.

klocu
Stały bywalec
Posty: 371
Rejestracja: czw 18:10, 07 cze 2007
Lokalizacja: Brzeziny
Kontaktowanie:

Postautor: klocu » sob 10:47, 25 sie 2007

na 99 zawsze jest tak że albo przed samą krancówka "11 Listopada OsiedleRadogoszcz Zachód" albo tuż po "11 Listopada 9" zmienia się kierunek na Maratońską, nic to że brygada ma 10 minut postoju ale kierunek jest już nowy. Kiedys pamietam jak Ikar przyjechal jako 99, potem kierman zdjął tablice, wrzucił nowe od 6* (tylko nie pamietam ktore moze i 65 glowy nie dam) po czym i te zdjal i jechal z kierunkówka tylko z przodu, na pytanie to co to teraz bedzie powiedzial "dziewiatki" ale ludzi nie wierzyli...

@maniek - tak racja ale dzis mialem smiechu, czytam gazete a tu: wczoraj "otwarcie z pompa - cuda wianki" a dzis super pociag typu tramwajowego i do tego juz lapie awarie. jedyne co w nim fajne to kolorowe R&G prawdopodobnie... szkoda ze termometr nawalil Obrazek

prosba wrzuccie to foto obywatele: Mikołaj/Pulpit/Koluszki 24,08,07/DSCN1322.JPG tak lubie zdjecia z dworca w Koluszkach Obrazek

mig
Moderator
Posty: 3423
Rejestracja: czw 13:56, 19 paź 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontaktowanie:

Postautor: mig » wt 16:54, 28 sie 2007

W niedzielę widziałem 1014 z takim napisem na wyświetlaczu: 71 ROKICIŃSKA, a za szybą włożona była tablica 77. Natomiast to już jest kompletna agonia: http://gtlodz.eu/i6468

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » wt 17:00, 28 sie 2007

Dzisiaj w #2662 na 65 na każdej krańcówce słychać dumnie brzmiące "Linia 62 kierunek Zajezdnia Nowe Sady". A potem zapowiada normalnie. A wyłączyć się tego nie da bo kod 1111 nie działa...

@Mig: Czemu agonia? Numer linii widać, a reszta się nie liczy Obrazek

MNK
Megagaduła
Posty: 3254
Rejestracja: wt 16:18, 20 lut 2007
Lokalizacja: C.Z.M.P.
Kontaktowanie:

Postautor: MNK » śr 08:41, 29 sie 2007

A w 68 było coś takiego: Linia numer 68 kierunek Kusociń.... nie dosłyszałem bo kierowca ściszył Obrazek .

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » śr 10:41, 29 sie 2007

Czyli poprawnie. A w 52 podobno też źle gada (na 57 albo 68, tak kierowca mówił)

Aleksej
Sympatyk forum
Posty: 787
Rejestracja: wt 11:43, 19 lip 2005

Postautor: Aleksej » śr 12:32, 29 sie 2007

Zewnetrzne gadaczki w autobusach maja jakies problemy, ogolnie daje komunikaty nie tej linii co trzeba (gubi przy programowaniu nr. komunikatu), niedlugo maja przyjechac z Tarana (firma powiazana z R&G) aby sprawdzic gdzie jest blad, w tramwajach o dziwo nie ma takiego problemu.

Aleksej

klocu
Stały bywalec
Posty: 371
Rejestracja: czw 18:10, 07 cze 2007
Lokalizacja: Brzeziny
Kontaktowanie:

Postautor: klocu » czw 07:51, 30 sie 2007

w 57 ktoś chyba posiedział i popracował bo wczoraj jak popatrzyłem to tak jakoś pierwszy raz rzuciło mi się w oczy że system lokalizacji przystanku poprzez wyszukanie krzyzówek ulic zamienili na lokalizacje po obiektach głównych (jakoś rzadko jest to spotykane bynajmniej przeze mnie)
dodatkowo w krótkich jelczach (w których słuchać przebieg - bardzo słychać) wewnętrzne tablice mają problem ze zrozumieniem komunikatu "ta linia jest na objezdzie" nie potrafią zrobić ramki tylko przed numerem lini pojawia się jakieś małe "0" (zero) skąd i dlaczego nie wiem. gadaczka nie działa albo wyłączona, a nazwy przystanków pisane chyba z palca po ciemnku bo niektóre są zupełnie bez sensu miślniki za wcześnie, albo za późno albo wcale.

Aleksej
Sympatyk forum
Posty: 787
Rejestracja: wt 11:43, 19 lip 2005

Postautor: Aleksej » czw 08:26, 30 sie 2007

Na wewnetrznych tablicach nigdy nie bylo ramek wokolo numeru, przed pojawia sie litera 'o' oznaczajaca objazd.

Aleksej

P.S.
Co do nazw przystankow, w wersji elektronicznej rozkladu wszystko jest ok, jakies dziwne nazwy na wyswietlaczach to radosna tworczosc pracownikow zajezdni.

klocu
Stały bywalec
Posty: 371
Rejestracja: czw 18:10, 07 cze 2007
Lokalizacja: Brzeziny
Kontaktowanie:

Postautor: klocu » czw 09:52, 30 sie 2007

jeśli tak to moje przeoczenie w tym zakresie.

a radosna twórczość jest coraz częsciej spotykana, czasem się zastanawiam po jaką cholerę komuś zachciewa się zmieniać niektóre rzeczy był obiekt a jest nazwa jakieś małej uliczki o którrej wiedzą nieliczni gadaczka działa ze starą wersją zapowiedzi (albo wcale albo tak cicho że silnik zagłusza) a wyświetlacze pokazują jakieś dziwne cudenka...

Kamyk
Bywalec
Posty: 213
Rejestracja: ndz 21:57, 03 wrz 2006
Lokalizacja: Łódź - Radogoszcz Zachód

Postautor: Kamyk » czw 10:15, 30 sie 2007

Sporo jest przystanków, których zapowiedź różni się od tego co na wyświetlaczu - zmieniono to pierwsze natomiast na wyświetlaczach została stara wersja. Przykłady z mojej okolicy Włókniarzy-stadion Start (dawniej św. Teresy), św. Teresy-Włókniarzy (d. przesypownia cementu), Pojezierska-Grunwaldzka w stronę Włókniarzy (d. technikum, liceum i inne cuda). 84 jeszcze chyba nie spotkałem, które na wewnętrznym wyświetlaczu nie miało by owej przesypowni.

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » czw 11:17, 30 sie 2007

jakies dziwne nazwy na wyswietlaczach to radosna tworczosc pracownikow zajezdni.

Te końcówki od Z-ek typu Bandurskiego-Dworzec Łódź Kaliska (nie mieści się w odkurzaczach nawet całe "Dworzec") itp to też radosna twórczość pracowników Kraszewskiego?

SEC
Weteran
Posty: 6980
Rejestracja: sob 14:28, 01 lip 2006

Postautor: SEC » czw 11:34, 30 sie 2007

Ciekawe, że prawie wszystkie wozy z Kraszki tak mają.
Z2 Zgierska-Helen
Z6 Bandurskiego-Dw

klocu
Stały bywalec
Posty: 371
Rejestracja: czw 18:10, 07 cze 2007
Lokalizacja: Brzeziny
Kontaktowanie:

Postautor: klocu » czw 13:17, 30 sie 2007

tym bardziej po cholere pakują dwuczłonowe zakończenie trasy skoro też raczej nigdy nie stosowano takiego rozwiązania.

w ciągu 10 minut wyłapałem 3 wozy z awarią czołowego: 3111 bez wyświetlacza, 1005 tak samo a 3246 chyba z uszkodzeniem bo się nie palił...

jakaś plaga, czy działanie celowe jak z wewnętrzna gadaczka?

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » czw 13:23, 30 sie 2007

Z gadaczką to jest działanie celowe żeby ją włączyć, a niecelowe, że są błędy.

A dlaczego wpisali do wozów z Kr takie końcówki to nie mam najmniejszego pojęcia, zwłaszcza że stare wyświetlacze nie mają scrolla...

mig
Moderator
Posty: 3423
Rejestracja: czw 13:56, 19 paź 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontaktowanie:

Postautor: mig » czw 13:26, 30 sie 2007

klocu pisze:w ciągu 10 minut wyłapałem 3 wozy z awarią czołowego: 3111 bez wyświetlacza, 1005 tak samo a 3246 chyba z uszkodzeniem bo się nie palił...

W 3111 IMO chyba nie było celowe działanie: http://gtlodz.eu/i6201
Takie chochliki robił. Może w naprawie?

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » czw 20:49, 30 sie 2007

No raczej nie dają do wozu naprawianego wyświetlacza Obrazek

A tak się zastanawiam dlaczego w autobusach z niedziałającymi wyświetlaczami mozaikowymi (zielone) nie montuje się, chociaż tymczasowo diodowych, nie mogą razem działać?


Wróć do „Tabor”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość