Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Jelcz, czy Volvo? To najlepsze miejsce dla tematów tego typu.
pawlak
Gaduła
Posty: 1041
Rejestracja: śr 19:38, 14 sty 2009

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: pawlak » pt 09:01, 03 lut 2017

2457+2458 14/7 numer linii i napis 'Dworzec' ucięty w górnej linii. Jest ')RZEC'.

kuba_łódź
Gaduła
Posty: 1314
Rejestracja: pn 15:27, 10 sie 2015
Lokalizacja: Łódź-Andrzejów

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: kuba_łódź » pt 23:35, 03 lut 2017

W składzie 2270+2271 zablokowane kasowniki i tekst na wyświetlaczu wewnętrznym "Blokada kasowników. Proszę przygotować bilety do kontroli" ;)

Intermodalny
Stały bywalec
Posty: 272
Rejestracja: sob 18:10, 06 cze 2015

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: Intermodalny » pt 20:10, 10 lut 2017

1705+1707 - Linia 4. Żaden wyświetlacz nie działa; dykta.

Awatar użytkownika
Mat
Megagaduła
Posty: 2202
Rejestracja: śr 15:18, 20 sie 2014
Lokalizacja: Łódź - MOJE miasto

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: Mat » ndz 14:11, 12 lut 2017

1620+1621 na przednim wyświetlaczu: 6 odjaKOWSKA
Mateusz

EA-1 8-)
Foto
Obrazek

Kuba
Administrator
Posty: 3378
Rejestracja: pn 20:49, 24 lip 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontaktowanie:

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: Kuba » czw 20:17, 16 lut 2017

W ostatnim czasie zauważyłem dwa błędy na wyświetlaczach wewnętrznych w nowych Pesach.
W pierwszym przypadku zawiesił się na przystanku "działki - Pomorska", innym razem pokazywało "NASTPNY PRZYSTANEK".
Obrazek
---
"Mleko ma najszybszy transport"

jan_defecto
Megagaduła
Posty: 2136
Rejestracja: wt 13:22, 16 cze 2009
Lokalizacja: Łódź-Retkinia

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: jan_defecto » czw 20:38, 16 lut 2017

NASTPNY PRZYSTANEK to już od kilku miesięcy jest wyświetlane i dzieje się tak co przystanek. Czasami pojawia się PRZYSTA, zamiast PRZYSTANEK (od początku eksploatacji Swingów tak jest i nadal nie poradzili sobie z tym problemem).

Odchodząc od tematu błędów w Swingach napiszę o problemie z długimi nazwami przystanków, które nie mieszczą się w pamięci sterownika.
MPK programuje wyświetlacze na odwal się przez co wychodzą takie kwiatki jak:
- Wyszyńskiego-Centrum Handlowe "Pias. Powinni zaprogramować jako Wyszyńskiego-CH Piaski.
- Aleja Ofiar Terroryzmu 11 Września-De. Powinni zaprogramować Aleja Ofiar Terroryzmu-Dell.
Przez programowanie na odwal się na choinkach w Swingach mamy Centrum Handlowe "Pias i De (choinki w Swingach wyświetlają tylko drugą część nazwy przystanku), co przy takim beznadziejnym zaprogramowaniu wyświetlaczy jest bardzo "czytelną" "informacją" pasażerską.

Kpc21
Weteran
Posty: 6291
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: Kpc21 » czw 22:36, 16 lut 2017

Poza tym przystanki przy Fabrycznym wyświetlają się jako "Fabryczna", gdzie nazwą ulicy jest "Dworzec Łódź". To też kompletna niedbałość.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

hax
Bywalec
Posty: 196
Rejestracja: sob 15:55, 06 sie 2011
Lokalizacja: Łódź-Stare Polesie

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: hax » pt 06:50, 17 lut 2017

podobnie jest na 6 Sierpnia, gdzie na choinkach wyświetla się "Sierpnia-Pogonowskiego", a w trasie jest "6".
Podpis.

Kpc21
Weteran
Posty: 6291
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: Kpc21 » pt 14:10, 17 lut 2017

A tak poza tym, w całej informacji pasażerskiej błędnie zapisywana jest nazwa dworca, wkradł się do niej niepotrzebny minus/łącznik.

Jest "Dworzec Łódź-Fabryczna", a powinno być "Dworzec Łódź Fabryczna".
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

ZEA1-7700
Bywalec
Posty: 108
Rejestracja: pn 00:23, 19 sty 2015
Lokalizacja: Łódź

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: ZEA1-7700 » pt 15:51, 17 lut 2017

Tak samo jest również z Curie-Skłodowskiej - Gdańska. Wychodzi wtedy, że przystanek jest na Curie przy Skłodowskiej - Gdańska. Nie wiem, jak to jest zaprogramowane, ale czyta do pierwszego myślnika i tak rozkłada ulice.

Kuba
Administrator
Posty: 3378
Rejestracja: pn 20:49, 24 lip 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontaktowanie:

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: Kuba » pt 21:36, 17 lut 2017

No tak też było (jest?) na Śmigłego-Rydza. Później widziałem, że przystanek był wyświetlany jako np. "Śmigłego Rydza-Fabryczna"
Obrazek
---
"Mleko ma najszybszy transport"

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: px33 » pt 22:40, 17 lut 2017

I na Waltera-Janke. Na nowszych tablicach (2013+) program ucina z nazwy przystanku wszystko do pierwszej kreski i traktuje to jako ulicę.
Tak samo na LCD jest traktowany przystanek końcowy i np. 98 ma końcowy przystanek Nowy Józefów-pętla i na LCD wyświetlało się 98 -> pętla, czy 65 -> terminal pasażerski

domino
Gaduła
Posty: 1059
Rejestracja: wt 21:35, 30 sie 2011

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: domino » ndz 15:24, 19 lut 2017

Przystanki (2190) i (2189) wyświetlają się jako "11 Listopada - Łódź Radogoszcz".

Intermodalny
Stały bywalec
Posty: 272
Rejestracja: sob 18:10, 06 cze 2015

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: Intermodalny » czw 08:51, 23 lut 2017

1309 [79/?] Nie działa przedni zewnętrzny wyświetlacz - kartka z numerem napisana długopisem za brygadówką.

Kpc21
Weteran
Posty: 6291
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: Kpc21 » czw 18:03, 09 mar 2017

1728+1729 na czołowym sam numer linii (4), na bocznych kierunek "Zgierska-Helenówek pętla".
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

kuba_łódź
Gaduła
Posty: 1314
Rejestracja: pn 15:27, 10 sie 2015
Lokalizacja: Łódź-Andrzejów

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: kuba_łódź » pn 14:17, 13 mar 2017

2515 ma tylny wyświetlacz z nową czcionką (a'la Conecto 2010).
Ostatnio zmieniony pn 21:28, 13 mar 2017 przez kuba_łódź, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mat
Megagaduła
Posty: 2202
Rejestracja: śr 15:18, 20 sie 2014
Lokalizacja: Łódź - MOJE miasto

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: Mat » pn 21:22, 13 mar 2017

A jakiś z początkowych numerów na 25xx (chyba 2502) ma też nowy wyświetlacz z nową czcionką, tylko że przedni. To już jakiś czas.
Mateusz

EA-1 8-)
Foto
Obrazek

kafar
Sympatyk forum
Posty: 554
Rejestracja: śr 12:47, 21 maja 2008
Lokalizacja: Zgierz

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: kafar » wt 21:35, 14 mar 2017

To nie kwestia nowego wyświetlacza. Po prostu na stare wgrywa się nowe oprogramowanie wraz z fontami.

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: px33 » wt 22:17, 14 mar 2017

Przy czym to najpewniej odbywa się wraz z wymianą tablicy. Byłoby super, gdyby wszędzie wgrano font tramwajowy (ten kanciasty na 2 piksele), no ale...
Swoją drogą, to czasami nie jest tak, że tylko nowsze tablice (z większą pamięcią?) mogą mieć nowsze zestawy fontów? Bo one w końcu składają się z 3 krojów (3px, 2px, 1px), a to trochę miejsca zajmuje

kafar
Sympatyk forum
Posty: 554
Rejestracja: śr 12:47, 21 maja 2008
Lokalizacja: Zgierz

Re: Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Postautor: kafar » śr 23:14, 15 mar 2017

Jest więcej krojów - masz podział na jeden wiersz i na dwa wiersze. Ale ten najgrubszy na pewno obsługują wszystkie tablice od Conecto/Citaro w górę. Tylko póki chodzą to się tego po prostu nie wgrywa.


Wróć do „Tabor”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość