Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Jelcz, czy Volvo? To najlepsze miejsce dla tematów tego typu.
pawlak
Gaduła
Posty: 1041
Rejestracja: śr 19:38, 14 sty 2009

Postautor: pawlak » wt 13:12, 17 maja 2016

16.05.2016

1708+1709 15A/3 na wyświetlaczach 'IKEA'

Awatar użytkownika
Mat
Megagaduła
Posty: 2202
Rejestracja: śr 15:18, 20 sie 2014
Lokalizacja: Łódź - MOJE miasto

Postautor: Mat » wt 20:59, 17 maja 2016

Wydaję mi się, że to chyba standard w tym składzie podobnie jak w 1620+1621 i chyba w 1705+1707. Ale jakiś czas temu, chyba właśnie w tym 1620+1621 widziałem na kierunku: Telefoniczna-działki.
Mateusz

EA-1 8-)
Foto
Obrazek

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » wt 23:52, 17 maja 2016

Bo to wszystko Novamedia (1620 już nie).
I pozostając w temacie - 1728 dzisiaj na 4 bez kierunku (za to na choinkach trasa była)

Swoją drogą, już chyba z tydzień Swingi zapomniały jak przerzucać przystanki.
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez px33, łącznie zmieniany 1 raz.

mateeusz
Sympatyk forum
Posty: 541
Rejestracja: ndz 20:54, 07 gru 2014

Postautor: mateeusz » śr 10:02, 18 maja 2016

Nie tylko swingi, w wielu konstalach motorowi też muszą ręcznie przewijać. Co ciekawe - pozycję na mapie w MyBus zazwyczaj pokazuje prawidłowo, jednak czas odjazdu wg aktualnego przystanku w sterowniku.

pawlak
Gaduła
Posty: 1041
Rejestracja: śr 19:38, 14 sty 2009

Postautor: pawlak » śr 12:40, 18 maja 2016

17.05.2016

Niedziałająca choinka w 2556 52/?.

Intermodalny
Stały bywalec
Posty: 272
Rejestracja: sob 18:10, 06 cze 2015

Postautor: Intermodalny » ndz 05:07, 22 maja 2016

21.05.16

1398 [99(A)/3] na wewnętrznym wyświetlaczu jakieś znaki przypominające cyrylicę. Nie pierwsza taka sytuacja widziana przeze mnie w Mercedesie.
"Działamy dla dobra naszych pasażerów a ich zadowolenie ze świadczonych usług jest dla nas najwyższą wartością" - Tramwaje Podmiejskie

emilek12
Sympatyk forum
Posty: 551
Rejestracja: sob 13:38, 13 gru 2008
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki

Postautor: emilek12 » ndz 15:12, 22 maja 2016

W 1169 na 74 - brak przedniego wyświetlacza, dykta z numerem linii za szybą.

Intermodalny
Stały bywalec
Posty: 272
Rejestracja: sob 18:10, 06 cze 2015

Postautor: Intermodalny » śr 22:19, 25 maja 2016

Taki mały smaczek: 2669 na KZ (w związku z przemarszem) - na wewnętrznym wyświetlaczu:

KZ Kierunek:
70A ZJAZD DO NOWE SADY

na zewnętrznych kierunek właściwy.
"Działamy dla dobra naszych pasażerów a ich zadowolenie ze świadczonych usług jest dla nas najwyższą wartością" - Tramwaje Podmiejskie

Kpc21
Weteran
Posty: 6291
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » śr 23:22, 25 maja 2016

Autobus na KZ miał właściwy kierunek? To nowość, nie spotkałem się jeszcze z czymś takim (poza stałymi liniami zastępczymi).
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

Intermodalny
Stały bywalec
Posty: 272
Rejestracja: sob 18:10, 06 cze 2015

Postautor: Intermodalny » czw 01:00, 26 maja 2016

Kpc21 pisze:Autobus na KZ miał właściwy kierunek? To nowość, nie spotkałem się jeszcze z czymś takim (poza stałymi liniami zastępczymi).


Miałem na myśli napis KOMUNIKACJA ZASTĘPCZA. Chodziło mi o to, że jest on wyświetlany w miejscu na kierunek.
"Działamy dla dobra naszych pasażerów a ich zadowolenie ze świadczonych usług jest dla nas najwyższą wartością" - Tramwaje Podmiejskie

Awatar użytkownika
Mat
Megagaduła
Posty: 2202
Rejestracja: śr 15:18, 20 sie 2014
Lokalizacja: Łódź - MOJE miasto

Postautor: Mat » czw 07:37, 26 maja 2016

Te wewnętrzne wyświetlacze na przodzie czasami pokazują bzdury. Szczególnie jeśli chodzi o godzinę. Zamiast wyświetlać rzeczywisty czas podają zazwyczaj opóźniony o kilkanaście minut. Tak jakby zapamiętywały inne dane niż potrzeba (np. stare dane sprzed kilku minut). Tak samo było widocznie w tym przypadku z KZ. Może miał zjeżdżać z 70A i dali go na KZ, a na wyświetlaczu został stary kierunek.
Wcześniej wypisana przez Intermodalnego "cyrylica", z którą też się spotkałem, ale chyba w Volvo akurat, to też oznaka ich nieprawidłowego działania.
Coś jest w nich namącone, a wcześniej aż tak nie było chyba z nimi problemu. To efekt nowych sterowników może być?

Kpc21, jeśli chodzi Ci o to, żeby np. na kierunku KZ była nazwa docelowego przystanku np. Plac Wolności, to nie jest już nic nowego. W nowych sterownikach jest kilka stałych kursówek, oprócz tych starych uniwersalnych: Komunikacja Zastępcza, zatramwaj itd. Do KZ jest przypisanych kilka kierunków, na pewno jest plac Wolności i np. jeszcze chyba Dworzec Łódź Kaliska, ale musiałbym sprawdzić, jak jest dokładnie.
Tylko, że kierowcy nie zawsze wiedzą o nich/korzystają z nich.
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez Mat, łącznie zmieniany 2 razy.
Mateusz

EA-1 8-)
Foto
Obrazek

Kpc21
Weteran
Posty: 6291
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » czw 16:21, 26 maja 2016

Dotychczas spotykałem się tylko z wersjami:
- numer linii: KZ, kierunek: KOMUNIKACJA ZASTĘPCZA
- numer linii: Z, kierunek: AUTOBUS ZA TRAMWAJ
- numer linii - taki jak numer zastępowanej linii tramwajowej, kierunek - pusty

Jeśli wprowadzili możliwość wybierania jakichś kierunków zamiast kierunku pustego, to bardzo dobrze.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

Awatar użytkownika
Mat
Megagaduła
Posty: 2202
Rejestracja: śr 15:18, 20 sie 2014
Lokalizacja: Łódź - MOJE miasto

Postautor: Mat » czw 19:26, 26 maja 2016

Dziś patrzyłem w kilku autobusach i już tych kursówek nie ma Obrazek .
Ale kilka tygodni temu na pewno były.
Raz widziałem nawet Urbino 12 z wbitym: KZ Plac Wolności, więc to nie bajka Obrazek.
Mateusz

EA-1 8-)
Foto
Obrazek

BULL
Bywalec
Posty: 184
Rejestracja: pn 17:09, 13 paź 2014

Postautor: BULL » czw 19:49, 26 maja 2016

A ja jechałem ostatnio KZ dosłownie 15A kierunek Chocianowice-Ikea i gadał

Kpc21
Weteran
Posty: 6291
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » czw 21:09, 26 maja 2016

Wow!
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

Graficzny
Sympatyk forum
Posty: 717
Rejestracja: czw 10:57, 13 cze 2013

Postautor: Graficzny » czw 21:43, 26 maja 2016

Nie wow tylko łał.. xD

Kpc21
Weteran
Posty: 6291
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » czw 22:04, 26 maja 2016

Hm... http://sjp.pwn.pl/so/wow;5587712.html

Choć w sumie "łał" wygląda lepiej, bardziej po polsku.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

Awatar użytkownika
Mat
Megagaduła
Posty: 2202
Rejestracja: śr 15:18, 20 sie 2014
Lokalizacja: Łódź - MOJE miasto

Postautor: Mat » czw 23:15, 26 maja 2016

BULL pisze:A ja jechałem ostatnio KZ dosłownie 15A kierunek Chocianowice-Ikea i gadał
Kursówki tramwajowe są na stałe w sterownikach także autobusowych. Więc to nic nie zwykłego ;).
Mateusz

EA-1 8-)
Foto
Obrazek

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » pt 08:37, 27 maja 2016

W bazie są, ale da się je po prostu wbić? Bo w 6000 trzeba przestawić numer zajezdni w ustawieniach

Awatar użytkownika
Mat
Megagaduła
Posty: 2202
Rejestracja: śr 15:18, 20 sie 2014
Lokalizacja: Łódź - MOJE miasto

Postautor: Mat » pt 11:50, 27 maja 2016

Patrzyłem w wozach i normalnie wchodziły bez żadnych ustawień i uprawnień dodatkowych. W Mercedesach tylko trzeba się zalogować. Są nawet dostępne te na czas zmian, ponumerowane przez "o", np. "o4". Nawet jak wbijasz ręcznie numer linii i brygady powinno normalnie wejść. Kierowca nie powinien mieć problemu.
Z resztą najlepszy przykład to nocny zatramwaj 46. Normalnie jeździ z linią i kierunkiem.
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez Mat, łącznie zmieniany 1 raz.
Mateusz

EA-1 8-)
Foto
Obrazek


Wróć do „Tabor”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości