Wyświetlacze: błędy, nowinki, wpadki

Jelcz, czy Volvo? To najlepsze miejsce dla tematów tego typu.
SEC
Weteran
Posty: 6980
Rejestracja: sob 14:28, 01 lip 2006

Postautor: SEC » wt 23:37, 25 lis 2014

#2112 - na tylnym wyświetlaczu zamiast "71" to "76".

Zwyrol
Bywalec
Posty: 100
Rejestracja: wt 20:03, 17 wrz 2013
Lokalizacja: Retkinia

Postautor: Zwyrol » śr 00:31, 03 gru 2014

Dziś na Rzgowskiej zaobserwowałem tramwaje jadące na Chocianowice z napisem "Zjazd do tramwaje 2". Ja rozumiem, że MKM sobie skojarzy, że to mogą być Chocianowice, ale zwykły człowiek? Śmiem wątpić.

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » śr 01:26, 03 gru 2014

Widocznie znowu padł Rapid a ktoś nie poprawił tekstów z bazy (z jakiegoś powodu wszystkie zjazdy na Chocianowice są w bazie wpisane w taki sposób).

I o ile debiut nowych Conecto pod względem informacji wypadł nieźle (właściwie problemy są takie same jak w starszych - nie zapowiada połowy przystanków), o tyle R&G w #1820 jest (o dziwo to możliwe!) jeszcze gorsze niż Novamedia.
Nie dość że ktoś postanowił przyoszczędzić i z przodu jest mizerna tablica z krakowskim fontem (jak już koniecznie musieli oszczędzać to mogli chociaż wgrać ten ładny font tramwajowy), to jeszcze nie działają boczne tablice zewnętrzne i choinka w drugim wagonie, LCD były zawieszone, przystanki się nie przerzucały, a w ciągu pół godziny program sterownika zrestartował się kilka razy (w czasie restartu czyszcząc tablice).

kuba_bed
Gaduła
Posty: 1471
Rejestracja: sob 11:34, 21 sie 2010
Lokalizacja: Rzgów

Postautor: kuba_bed » śr 22:15, 03 gru 2014

Ktoś wie na ile składów był przetarg dotyczący SIP-u w modernizowanych tramwajach? Bo odrzucono ofertę Novamedia, czyli wygrał R&G.

joker8888
Bywalec
Posty: 160
Rejestracja: sob 15:36, 27 kwie 2013

Postautor: joker8888 » czw 22:43, 11 gru 2014

9.12.2014
64/4 2458
Tylko numer linii na wyświetlaczach.

Kuba
Administrator
Posty: 3378
Rejestracja: pn 20:49, 24 lip 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontaktowanie:

Postautor: Kuba » czw 13:28, 18 gru 2014

W poniedziałek w 1453 na 53 nie świecił się przedni wyświetlacz - autobus jechał z pomarańczowym kwadratem za szybą.
Ostatnio jadąc też nowym Conecto na 64 była taka sytuacja, że zapowiedzi głosowe przystanków słychać było gdzieś w kabinie kierowcy, natomiast w części pasażerskiej brak było jakichkolwiek dźwięków.
Poza tym może mi ktoś powiedzieć, dlaczego bardzo często na tych wyświetlaczach zewnętrznych w nowych wozach w trakcie jazdy nagle przestaje się świecić numer linii albo kierunek?
Obrazek
---
"Mleko ma najszybszy transport"

M. Kaźmierczak
Sympatyk forum
Posty: 954
Rejestracja: wt 17:13, 21 sie 2007
Lokalizacja: Aleksandrów Ł./Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: M. Kaźmierczak » czw 17:26, 18 gru 2014

Kuba pisze:W poniedziałek w 1453 na 53 nie świecił się przedni wyświetlacz - autobus jechał z pomarańczowym kwadratem za szybą.
Ostatnio jadąc też nowym Conecto na 64 była taka sytuacja, że zapowiedzi głosowe przystanków słychać było gdzieś w kabinie kierowcy, natomiast w części pasażerskiej brak było jakichkolwiek dźwięków.
Poza tym może mi ktoś powiedzieć, dlaczego bardzo często na tych wyświetlaczach zewnętrznych w nowych wozach w trakcie jazdy nagle przestaje się świecić numer linii albo kierunek?

W tych z '13 też się czasem tak dzieje.

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » czw 19:08, 18 gru 2014

Głównie w tych z 2013 się tak dzieje. Pewnie jakiś bug w programie tablicy

SEC
Weteran
Posty: 6980
Rejestracja: sob 14:28, 01 lip 2006

Postautor: SEC » pt 13:48, 19 gru 2014

W tych najnowszych jest to samo. Ostatnio jeden z nich nie miał nic na żadnym wyświetlaczu zewnętrznym, a trwało to spokojnie kilkadziesiąt sekund. Dopiero podczas wymieniany pasażerów na najbliższym przystanku, informacje się pojawiły.

Również zauważyłem, że coś nie tak jest z zapowiedziami głosowymi. Komunikat o odjeździe było słychać tylko u kierowcy, a jakość tego komunikatu przypominała rozmowę w trybie głośnomówiącym przez telefon. Po czym następny przystanek został tak głośno zapowiedziany, że uszy pękały. I tak całą drogą. Natomiast średnio co drugi przystanek (każdy, albo co trzeci, co drugi, różnie) nie był w ogóle zapowiadany, tj. kończyło się na komunikacie "następnym przystanek" i następowała cisza.

Inna sprawa to albo źle działające panele dotykowe albo nieumiejętność ich obsługi. Widywałem sytuacje, gdzie kierowca przerzucał wszystkie odjazdy z pętli od 4. rano, bo był problem z ustawieniem ostatniego kursu zjazdowego. Trochę to trwa i możemy usłyszeć w jakich wariantach dana linia jeździła przez cały dzień. Mniej cierpliwi kierowcy wpisywali "9999" + coś i w drogę.

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » pt 15:40, 19 gru 2014

Sterownik ma głośnik, który aktywuje się z opcji, może ktoś nie wyłączył. Z zapowiedziami jest też taki problem, że nie są zapowiadane przystanki, które mają dwie zapowiedzi, np tę o biletach
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez px33, łącznie zmieniany 1 raz.

Kpc21
Weteran
Posty: 6291
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » pt 19:51, 19 gru 2014

Albo o kieszonkowcach. W ogóle jak to jest, że MPK nie miało problemu z dograniem do pojazdów komunikatu o kieszonkowcach, ale już z dograniem brakujących przystanków (w autobusach - przystanków tramwajowych i zastępczych) problem jest olbrzymi?
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » pt 22:11, 19 gru 2014

Inna sprawa to albo źle działające panele dotykowe albo nieumiejętność ich obsługi. Widywałem sytuacje, gdzie kierowca przerzucał wszystkie odjazdy z pętli od 4. rano, bo był problem z ustawieniem ostatniego kursu zjazdowego. Trochę to trwa i możemy usłyszeć w jakich wariantach dana linia jeździła przez cały dzień. Mniej cierpliwi kierowcy wpisywali "9999" + coś i w drogę.

Teraz czy rok temu? Bo w nowych wozach jest identyczny panel z chyba tym samym programem, który już chyba wszyscy potrafią obsługiwać (tylko aż dziw, że jeszcze szerzej nie rozeszły się kody serwisowe), kurs wybiera się strzałkami przed wystartowaniem i wygląda to tak samo jak we wszystkich wcześniejszych (rozsądniej byłoby wybierać z listy, no ale...)
Za to czegoś takiego jak kody już nie ma - można wybrać albo linię i brygadę z listy albo sam kierunek, też z listy. Niestety skasowano mozliwość uruchomienia kursu z trasą, ale bez rozkładu (opcji zmian i skracania trasy też chyba wciąż brakuje)

emilek12
Sympatyk forum
Posty: 551
Rejestracja: sob 13:38, 13 gru 2008
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki

Postautor: emilek12 » sob 23:19, 20 gru 2014

w 13x4 (mercedes) nie działał przedni i tylni wyświetlacz, natomiast na bocznym wyświetlaczu widniał numer linii 78A z kierunkiem do Rojnej mimo tego, że ten kurs był do Aleksandrowa jako 78 (przynajmniej widziałem ten autobus na Targowym Rynku ok. 16:00).

SEC
Weteran
Posty: 6980
Rejestracja: sob 14:28, 01 lip 2006

Postautor: SEC » ndz 21:37, 21 gru 2014

px33 pisze:Teraz czy rok temu?


Co jakiś czas. Sporadycznie, ale tak.

SEC
Weteran
Posty: 6980
Rejestracja: sob 14:28, 01 lip 2006

Postautor: SEC » ndz 21:38, 21 gru 2014

Autobusy na 78 i 78A wymieniają się.

emilek12
Sympatyk forum
Posty: 551
Rejestracja: sob 13:38, 13 gru 2008
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki

Postautor: emilek12 » pn 10:57, 22 gru 2014

SEC pisze:Autobusy na 78 i 78A wymieniają się.
A przeczytałeś to, co napisałem w nawiasie?

SEC
Weteran
Posty: 6980
Rejestracja: sob 14:28, 01 lip 2006

Postautor: SEC » wt 02:27, 23 gru 2014

Jeśli stał na Targowym Rynku to mógł być najwyżej do Łodzi.

emilek12
Sympatyk forum
Posty: 551
Rejestracja: sob 13:38, 13 gru 2008
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki

Postautor: emilek12 » wt 12:52, 23 gru 2014

SEC pisze:Jeśli stał na Targowym Rynku to mógł być najwyżej do Łodzi.
Tyle, że przed wjazdem na krańcówkę w Aleksandrowie miał kierunek "ROJNA" i linię 78A

emilek12
Sympatyk forum
Posty: 551
Rejestracja: sob 13:38, 13 gru 2008
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki

Postautor: emilek12 » sob 16:12, 27 gru 2014

w 1453 na 74 nie działa przedni wyświetlacz wewnętrzny. Dykta za szybą

jan_defecto
Megagaduła
Posty: 2136
Rejestracja: wt 13:22, 16 cze 2009
Lokalizacja: Łódź-Retkinia

Postautor: jan_defecto » wt 21:04, 30 gru 2014

1396 [Z10] nie działały wyświetlacze zewnętrzne, za szybą nic (godzina 17:30).
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez jan_defecto, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Tabor”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość