[Warszawa]Rekordowo długie tramwaje

Forum o ważnych wydarzeniach komunikacji poza regionem łódzkim.
MNK
Megagaduła
Posty: 3254
Rejestracja: wt 16:18, 20 lut 2007
Lokalizacja: C.Z.M.P.
Kontaktowanie:

[Warszawa]Rekordowo długie tramwaje

Postautor: MNK » sob 11:26, 22 mar 2008

Jeśli Tramwaje Warszawskie ogłoszą przetarg na nowe pojazdy, to bolechowska spółka Solaris zaproponuje stolicy 65-metrowe przegubowce. Prezes firmy Solaris Bus & Coach Krzysztof Olszewski w wywiadzie dla "Dziennika" zdradził, że spółka chce wziąć udział w przetargu na niskopodłogowe tramwaje dla Warszawy. Zaprojektowany przez biuro konstrukcyjne pojazd może mieć aż 65 m długości i będzie mógł zabrać 400 pasażerów. Dla porównania, skład PESY mierzy 31,8 m i mieści 211 osób, a wagony Combino Supra dostarczone do Budapesztu na linie 4 i 6 -59,8 m. Miasto chce wkrótce kupić 155 tramwajów za łączną kwotę 1,4 mld zł.
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez MNK, łącznie zmieniany 2 razy.

px33
Fan forum
Posty: 4875
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » sob 11:52, 22 mar 2008

Chwila, to się pomieści na peronach?

MNK
Megagaduła
Posty: 3254
Rejestracja: wt 16:18, 20 lut 2007
Lokalizacja: C.Z.M.P.
Kontaktowanie:

Postautor: MNK » sob 11:56, 22 mar 2008

Też mi się to wydaje dziwne. Możne przebudują konkretną trasę jakiejś lini albo coś Obrazek?

mig
Moderator
Posty: 3269
Rejestracja: czw 13:56, 19 paź 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontaktowanie:

Postautor: mig » sob 15:44, 22 mar 2008

Do reszty zgłupieli... Obrazek

Simon
Gaduła
Posty: 1399
Rejestracja: ndz 21:08, 09 gru 2007
Lokalizacja: Łódź Górna

Postautor: Simon » sob 15:46, 22 mar 2008

Nie mogę sobie wyobrazić 65-metrowego tramwaju... zanim to przejedzie przez skrzyżowanie Obrazek .

SEC
Weteran
Posty: 6980
Rejestracja: sob 14:28, 01 lip 2006

Postautor: SEC » sob 15:51, 22 mar 2008

W Warszawie szybko, w Łodzi już gorzej Obrazek.

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » ndz 00:07, 23 mar 2008

px33 pisze:Chwila, to się pomieści na peronach?


Czy to się zmieści między przystankami? :D

Zanim człowiek przejdzie z tyłu do przodu bilety kupić, to się zdąży zmęczyć ijeszcze dwa mandaty za jazdę na gapę dostanie :)

Adam Alex(ex1022)
Sympatyk forum
Posty: 814
Rejestracja: pn 21:18, 15 maja 2006
Lokalizacja: Aleksandrów Ł.

Odp

Postautor: Adam Alex(ex1022) » ndz 05:31, 23 mar 2008

W Łodzi by wjechał z Pl.Wolności w Legionów i by zajął cały odcinek od placfu do Zachodniej

geograf
Sympatyk forum
Posty: 537
Rejestracja: wt 17:56, 13 cze 2006
Lokalizacja: Chojny/Warszawa

Postautor: geograf » pn 13:18, 24 mar 2008

px33 pisze:Chwila, to się pomieści na peronach?


W Warszawie wszystkie przystanki robione są na cztery wagony 105-tek. Niektóre są długości pięciu wagonów (nie wiem czy przy Rotundzie i Centralnym nie mieszczą nawet więcej...)

px33
Fan forum
Posty: 4875
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » pn 14:29, 24 mar 2008

To i tak braknie
13,5*4=54
O 11 metrów za mało (czyli zmieści się na tych "niektórych")

geograf
Sympatyk forum
Posty: 537
Rejestracja: wt 17:56, 13 cze 2006
Lokalizacja: Chojny/Warszawa

Postautor: geograf » pn 20:47, 24 mar 2008

Hmmm... na razie jedyne czego się dowiedziałem to to, że wszystkie nowe przystanki robi się na 64-65 metrów. Więc przygotowanie się do takich wagonów to kwestia kilku remontów (JP II i ciąg W-Z mają być remontowane już niedługo...ten drugi jeszcze w tym roku Obrazek )

levisss
Niemowa
Posty: 2
Rejestracja: pn 15:14, 29 cze 2009

Postautor: levisss » ndz 21:05, 19 wrz 2010

Wg polskiego prawa skład tramwajowy nie może mieć więcej jak 52 metry długości. Nie wiem skąd się wzięło 65 m, poza tym taka długość byłaby nie wykorzystywana, nie lepiej 2x32 m z możliwością łączenia w składy dwuwagonowe?

px33
Fan forum
Posty: 4875
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » ndz 21:32, 19 wrz 2010

2x33m (czerwony GT8 z MKT), warto przygotować się na ekstrema.

Kpc21
Weteran
Posty: 5958
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » ndz 23:18, 19 wrz 2010

px33 pisze:To i tak braknie
13,5*4=54
O 11 metrów za mało (czyli zmieści się na tych "niektórych")

Na takich przystankach po prostu nie będzie można korzystać ze wszystkich drzwi.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)


Wróć do „Kraj i świat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość