[Stryków] Linia 60

Rozmowy, dotyczące funkcjonowania transportu zbiorowego w okolicach Łodzi.
Tomas
Coś mówi
Posty: 40
Rejestracja: wt 15:18, 08 kwie 2008

Postautor: Tomas » czw 00:35, 17 lip 2008

o3r pisze:Skoro info od strony zainteresowanej nie jest wiarygodne, to równie dobrze możemy uznać, że informacje nt. KM, które przekazujesz, też nie są wiarygodne. Bo na przykład wiesz to jako pracownik od swojego szefa. Bez sensu.


Ja tylko chciałbym, żeby nie podawać na forum informacji, które nie są sprawdzone. Inaczej będziemy żyć w świecie plotek, przypuszczeń, które prędzej czy później stają się "faktem medialnym", a które mają tyle wspólnego z rzeczywistością, co moje związki z Benedyktem XVI. Myślę, że dyskusję, notabene niezbyt związaną z tematem, pora zakończyć.
A na koniec mała zagwożdżka. Czy wychodząc na przeciw potrzebom pasażerów warto np. dodać kolejny wariant linii 60. Moim zdaniem czytelność rozkładów na linii 60 (w tym przypadku to oksymoron) stoi wyżej ponad dodawanie kolejnych literek w rozkładzie jazdy. Uściślając - dodanie nowej linii nie wchodzi w grę!

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » czw 09:44, 17 lip 2008

Ja tylko chciałbym, żeby nie podawać na forum informacji, które nie są sprawdzone.

Każdy by chciał. Tylko jak widać instytucje (publiczne!) niezbyt lubią dzielić się informacjami.
Dziwne to choćby w zestawieniu z Solarisem - prywatną firmą, która wiele danych sama wysyła do wszystkich chętnych, jak również odpowiada na pytania.

rkplodz
Fan forum
Posty: 3520
Rejestracja: pn 20:59, 11 lip 2005
Lokalizacja: z miasta Łodzi się wywodzi
Kontaktowanie:

Postautor: rkplodz » czw 11:45, 17 lip 2008

Dziwne to choćby w zestawieniu z Solarisem - prywatną firmą, która wiele danych sama wysyła do wszystkich chętnych


i to tak że nikt nie mówi że spamuje Obrazek

rkplodz
Fan forum
Posty: 3520
Rejestracja: pn 20:59, 11 lip 2005
Lokalizacja: z miasta Łodzi się wywodzi
Kontaktowanie:

Postautor: rkplodz » pt 13:35, 03 paź 2008

MPK Łódź pisze:Od dnia 6 października 2008r., na podstawie decyzji Zarządu Dróg i Transportu, zostanie uruchomiony dodatkowy kurs w dni robocze, ze Strykowa przez Dobrą do Łodzi, wobec czego ulegnie zmianie rozkład jazdy autobusów linii 60

Tomasz.bu
Gaduła
Posty: 1436
Rejestracja: śr 15:01, 22 lis 2006
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Tomasz.bu » pt 13:56, 03 paź 2008

który to już wariant tej trasy??? Policzmy
1. Łódź - Imielnik
2. Łódź - Dobra
3. Łódź - Stryków p. Dobrą
4. Łódź - Stryków p. DK14
5. J.w. z podjazdem pod Cornig

Czy może jakaś inna konfiguracja obowiązuje? Koszmar...

Kazik
Megagaduła
Posty: 2784
Rejestracja: pt 12:09, 09 cze 2006
Lokalizacja: miasto Łódź

Postautor: Kazik » pt 16:49, 03 paź 2008

Koszmar to rozkład tej linii w internecie.

Ventlan
Gaduła
Posty: 1183
Rejestracja: pn 18:55, 15 maja 2006
Lokalizacja: Łódź i okolice

Postautor: Ventlan » pt 20:13, 03 paź 2008

Jeszcze:
6. Łódź - Corning

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » pt 21:40, 03 paź 2008

Powinni to usystematyzować - 60, 60A, 60B, 60C, 60D i 60E Obrazek

px33
Fan forum
Posty: 4936
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » pt 21:58, 03 paź 2008

Pamiętajmy, że pole na linię w R&G ma maksymalnie 4 znaki, więc może być nawet 60ŻŻ. Może trzeba zastąpić wszystkie linie liniami 60-60ŻŻ Obrazek

Kazik
Megagaduła
Posty: 2784
Rejestracja: pt 12:09, 09 cze 2006
Lokalizacja: miasto Łódź

Postautor: Kazik » ndz 13:54, 05 paź 2008

o3r pisze:Powinni to usystematyzować - 60, 60A, 60B, 60C, 60D i 60E :lol:
Na stronie MPK byłyby to co najmniej 3 rozkłady. A swoją drogą oznaczenie '60C' dla kursów podjeżdżających pod fabrykę byłoby całkiem sensowne - C jak Corning.

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » ndz 20:58, 05 paź 2008

Czemu trzy? Jeden rozkład, a zamiast podkreśleń, pogrubień itp, stosowałoby się literki. A tak w ogóle to co to za problem umieścić w necie rozkład?

Kazik
Megagaduła
Posty: 2784
Rejestracja: pt 12:09, 09 cze 2006
Lokalizacja: miasto Łódź

Postautor: Kazik » pn 19:06, 06 paź 2008

Przyjrzyj się dokładnie temu, co teraz jest na stronie MPK. Z jakiegoś powodu rozkłady '60(A,B)' są podzielone wg wzoru '60 i 60A' oraz '60 i 60B', analogicznie '69(A,B)'. No i potwornie komplikuje to sprawę. Zresztą temat był już na foum wałkowany i ktoś tłumaczył dlaczego tak jest. Ale czy naprawdę nie można normalnie tego zrobić?

konrad1025
Coś mówi
Posty: 30
Rejestracja: wt 10:21, 14 sie 2007

Postautor: konrad1025 » pt 20:56, 20 lut 2009

W dniu 22 lutego 2009r., będą kursować dodatkowo dwa autobusy, rano stałą trasą do Dobrej, natomiast w godzinach południowych i popołudniowych prosto drogą nr 71 ( z pominięciem Dobieszkowa i Michałówka), linii 60B


a to dlatego że


Bitwa pod Dobrą jest najgłośniejszą i najdokładniej opisaną bitwą powstania styczniowego w okolicach Łodzi, a na grobie poległych powstańców, spoczywających na miejscowym cmentarzu, został w rocznicę powstania zbudowany z białego piaskowca pomnik, na którym wyryto napis “Niewolnym bohaterom 1963 – wolni rodacy 1933”.


Obchody 146 rocznicy bitwy odbędą się 22 lutego 2009r.



źródło http://www.strykow.pl/

rover1423
Coś mówi
Posty: 45
Rejestracja: pt 12:21, 30 sty 2009
Lokalizacja: Łódź Dąbrowa

Postautor: rover1423 » pt 23:34, 20 lut 2009

konrad1025 pisze:“Niewolnym bohaterom 1963 – wolni rodacy 1933”


Chyba 1863 ;)

Awatar użytkownika
SzK
Sympatyk forum
Posty: 767
Rejestracja: pt 11:30, 07 lip 2006
Lokalizacja: Pabianice / Warszawa

Postautor: SzK » sob 11:53, 21 lut 2009

Pogrubienia, kursywy, podkreślenia są "bardzo" czytelne.
(ok, jesli są dwie kolumny to da się przeżyć)
Ostatnio jak obwoziłem znajomego spod Warszawy (m.in. do Ozorkowa i Aleksandrowa), to krzaczki rozkładowe bardzo go zdziwiły. Określiłbym to nawet mianem lekkiego szoku.

P.S. Torowisko na Limanowskiego wywołało u niego większy szok, choć ostrzegałem Obrazek

Kpc21
Weteran
Posty: 6058
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » czw 00:20, 01 mar 2012

KOMUNIKAT 8 /12
W związku z remontem budynku dworca PKP w Strykowie, na podstawie decyzji Zarządu Dróg i Transportu, od dnia 1 marca 2012r. do odwołania ulegnie zmianie trasa autobusów linii 60 w Strykowie. Jednocześnie, na podstawie decyzji ZDiT, autobusy wykonujące kurs linii 60 ze Strykowa przez Dobieszków nie będą zatrzymywały się na przystanku Dobra (3073) – przystanek zostanie przeniesiony za skrzyżowanie.

linia 60
z pętli Węglowa do wjazdu na obecną pętlę w Strykowie bez zmian, a następnie prosto ul. Batorego, wjazd na teren Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej, na terenie ZGKiM autobusy zawracają.

Zmiana dotyczy obu kierunków jazdy

Lokalizacja przystanków:

- Stryków – dworzec PKP – dla wysiadających na ulicy Batorego vis a vi obecnej pętli

-Stryków – dworzec PKP – dla wsiadających na ul. Batorego przed ul. Kolejową

Dodatkowe informacje są dostępne pod całodobowym numerem telefonu: 0-801 301-309

O ile zmiana związana z budową ŁKA jest zrozumiała, to nie rozumiem tej drugiej (pogrubiony fragment). Przecież ten przystanek obecnie znajduje się ZA skrzyżowaniem (co ciekawe zatrzymuje się tam tylko MPK, pozostali przewoźnicy korzystają z przystanku przed skrzyżowaniem, z wiatą). W jaki sposób w ogóle występował w rozkładzie 60 ze Strykowa przez Dobieszków? Przecież autobus na takiej trasie musiałby zawracać. I dlaczego zabiera się kurs mieszkańcom Dobrej? Jeśli nie da się inaczej, to w ostateczności autobus mógłby wjeżdżać na krańcówkę, tak jak w Imielniku na 60 przez Dobrą Nowiny. Pomijając już to, że można by było wykorzystać przystanek przed skrzyżowaniem. I to we wszystkich kursach. Skoro wszyscy się tam zatrzymują, to dlaczego MPK nie może? Taka lokalizacja przystanku jest owszem niebezpieczna, ale nie dla autobusu, a dla kierowców wyjeżdżających z Dobrej. Bez względu na to, czy stanie tam Volvo, czy Autosan. A jeśli rzeczywiście jest to nie możliwe, to można postawić słupek na przeciwko pętli.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

Aleksej
Sympatyk forum
Posty: 787
Rejestracja: wt 11:43, 19 lip 2005

Postautor: Aleksej » czw 08:54, 01 mar 2012

Przystanek został przeniesiony za skrzyżowanie przez GDDKiA już jakiś czas temu, jednak w kursie przez Dobieszków 60 zatrzymywała się przed skrzyżowaniem (nie do końca zgodnie z przepisami). Wielokrotnie (od maja 2011r) MPK i ZDiT występowało do Strykowa i GDDKiA aby uruchomili przystanek na drodze do Dobieszkowa po skręcie, vis a vi pętli. Niestety nikt nie raczył nawet odpowiedzieć.
Wjazd na pętlę przegubem od tej strony nie jest możliwy. Więc aby uniknąć problemów w przypadku kontroli ITD i zagrożenia w bezpieczeństwie ruchu przystanek dla tego kursu zlikwidowano, może to zmusi właściwe władze do działań.
I jakby ktoś się pytał, to MPK czy ZDiT nie może sobie ot tak ustawić przystanku poza terenem Łodzi, jest to znak drogowy i tylko zarządca drogi może taki ustawić, po zmianie stałej organizacji ruchu na drodze. Dodatkowo powinno się wypłytować miejsce przystankowe.

Aleksej

Kpc21
Weteran
Posty: 6058
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » czw 17:37, 01 mar 2012

Przystanek nie został przeniesiony przez GDDKiA za skrzyżowanie, bo przed skrzyżowaniem znajduje się wiata z rozkładami i znakiem przystanku autobusowego. Wszyscy przewoźnicy zatrzymują się przed skrzyżowaniem, MPK jest wyjątkiem. Przy skrzyżowaniu są dwa przystanki - jeden przed nim, drugi za nim.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

Aleksej
Sympatyk forum
Posty: 787
Rejestracja: wt 11:43, 19 lip 2005

Postautor: Aleksej » pt 10:10, 02 mar 2012

Przystanek został przeniesiony przez GDDKiA, jednocześnie wysłali pismo do właściciela wiaty o jej demontaż / przeniesienie z informacją o zlikwidowaniu przystanku przed skrzyżowaniem.

Jako że jest to droga krajowa, zarządzą jest GDDKiA, tylko oni mogą decydować gdzie zostanie zamieszczony znak drogowy D-15. Co ciekawe znak przystankowy na wiacie został usunięty a później jakimś cudem powrócił (samowola jakiegoś przewoźnika?).

Tak czy inaczej, jeśli w starym miejscu przystankowym wydarzy się jakiś wypadek to przewoźnik który tam się zatrzymał będzie musiał się ostro tłumaczyć, w przypadku wypadku na nowym przystanku odpowiada już GDDKiA.

Aleksej

Kpc21
Weteran
Posty: 6058
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Postautor: Kpc21 » ndz 00:06, 03 cze 2012

Stryków na słupkach przystankowych na terenie gminy (a przynajmniej wzdłuż DK14) pozakładał tabliczki z nazwami przystanków. W Dobrej - na tym właściwym przystanku. Szkoda tylko, że zatrzymuje się tam jedynie MPK, wiata też stoi tam, gdzie teoretycznie przystanku nie ma (choć praktycznie jest).
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)


Wróć do „Region łódzki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość