Dojazd do Strykowa i Aleksandrowa Łódzkiego

Rozmowy, dotyczące funkcjonowania transportu zbiorowego w okolicach Łodzi.
michal93
Niemowa
Posty: 6
Rejestracja: wt 07:48, 17 lip 2007
Lokalizacja: Wroclove :D

Dojazd do Strykowa i Aleksandrowa Łódzkiego

Postautor: michal93 » wt 08:51, 17 lip 2007

Hej. jestem nowy na forum i mam pytanie. Jaka taryfa obowiązuje na linii 78 w Aleksandrowie i 60 od Imielnika Nowego do Strykowa (chodzi mi o bilety ulgowe)?

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » wt 09:06, 17 lip 2007

Taryfa łódzka (bilety czasowe Łódzkiego Lokalnego Transportu Zbiorowego, zwane potocznie biletami MPK).

PS. Jeden znak zapytania by wystarczył Obrazek

Arturro 70a
Gaduła
Posty: 1568
Rejestracja: czw 13:37, 21 cze 2007
Kontaktowanie:

Postautor: Arturro 70a » wt 10:07, 17 lip 2007

Jeszcze Zgierz i Pabianice powinny przyjąć tą taryfę.

michal93
Niemowa
Posty: 6
Rejestracja: wt 07:48, 17 lip 2007
Lokalizacja: Wroclove :D

Postautor: michal93 » wt 10:42, 17 lip 2007

Dzięki za info.

SEC
Weteran
Posty: 6980
Rejestracja: sob 14:28, 01 lip 2006

Postautor: SEC » wt 13:29, 17 lip 2007

Arturro 70 pisze:Jeszcze Zgierz i Pabianice powinny przyjąć tą taryfę.

Zgierz, Pabianice, legalni busiarze, lokalne PKSy, pociągi do Koluszek, itd.

Awatar użytkownika
prof_klos
Megagaduła
Posty: 3374
Rejestracja: czw 23:10, 21 gru 2006
Lokalizacja: Pabianice | Piaski

Postautor: prof_klos » wt 15:14, 17 lip 2007

Jestem przekonany, że taryfa czasowa (a'la MPK) w pociągach do Koluszek, by się nie sprawdziła... (nierentowność!). To tak, marginesowo Obrazek
Wszystko co dobre skończyło się w 2008 roku...

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » wt 15:25, 17 lip 2007

Znaczy sam pomysł taryfy czasowej może i tak, tylko stawki nie te.
Ale osobiście uważam, że taryfa "punkt-punkt" jak w PKP jest najlepsza, tyle, że nie do wdrożenia w komunikacji miejskiej.

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » wt 17:10, 17 lip 2007

W poznaniu mają ciekway pomysł - można kupić bilet do 10 przystanków. Może taka taryfa byłaby lepsza niż np bilet 10 minutowy? Na liniach podmiejskich jak znalazł!

Awatar użytkownika
prof_klos
Megagaduła
Posty: 3374
Rejestracja: czw 23:10, 21 gru 2006
Lokalizacja: Pabianice | Piaski

Postautor: prof_klos » wt 17:13, 17 lip 2007

Ta, tylko jak udowodnić, że wsiadłem 10 a nie 8 przystanków temu? Bo powoływać się na wybita godzinę raczej nie ma co Obrazek
Wszystko co dobre skończyło się w 2008 roku...

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » wt 17:17, 17 lip 2007

To kasownik musiałby nadrukowywać numer przystanku na trasie - to się da łatwo zrobić, wystarczy połączyć kasownik z komputerem i szczekaczką.

Awatar użytkownika
prof_klos
Megagaduła
Posty: 3374
Rejestracja: czw 23:10, 21 gru 2006
Lokalizacja: Pabianice | Piaski

Postautor: prof_klos » wt 17:51, 17 lip 2007

No chyba, że tak.
Już widzę te nadruki:
xx 17-07-07 ChocholaObrazek
Wszystko co dobre skończyło się w 2008 roku...

SEC
Weteran
Posty: 6980
Rejestracja: sob 14:28, 01 lip 2006

Postautor: SEC » wt 17:53, 17 lip 2007

Niedawno na Rzgowskiej dowiedziałem się, że jestem na Świtezianki.

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » wt 17:55, 17 lip 2007

No nie, ale powiedzmy, że w danym kierunku jest 15 przystanków. Pierwszy w kolejności ma nr 1, drugi nr 2, itd. Do całego kodu wybitego na bilecie, na ktorym już jest godzina i nr wozu, doszlyby 2 cyferki. Kanary kasując bilet kontrolny wiedziałyby na którym są przystanku i sprawa byłaby jasna.

SEC
Weteran
Posty: 6980
Rejestracja: sob 14:28, 01 lip 2006

Postautor: SEC » wt 17:57, 17 lip 2007

Cyferki nic nie pomogą jeśli nagle okaże się, że jesteś w innej części miasta. No chyba, że będą dwa komputerki wbijające osobno nazwę przystanku, jak też jego numer.

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » wt 18:20, 17 lip 2007

Nie, nie zrozumiałeś. Ale wytłumaczę to tak. Po pierwsze i najważniejsze, bilet taki nie będzie uprawniał do przesiadki. Po drugie, każda linia ma określoną liczbę przystanków na trasie. Każdy przystanek będzia miał swój numer, ale nie ten czterocyfrowy, ale dwucyfrowy numer wewnętrzny linii - znaczy to że pierwszy przystanek na którym zatrzyma się pojazd będzie miał nr 1, piąty 5, a ósmy - 8. Jeśli na tym przystanku będzie zatrzymywać się też inna linia, to przystanek będzie miał inny numer wewn, np. dla 57 jadącego z Marysińskiej PLD jest przystankiem nr 12 (wliczając przystanek odjazdowy jako przystanek nr 1), to kasowaniu biletu na PLD, wybije się numer 12. Ale już dla 70A z CZMP PLD jest przystankiem 21, i taki też numer się wybije. A numerami będzie sterował komputer - system numeracji będzie połączony z zapowiadaniem przystanków. I lokalizacja przystanku nie ma nic do rzeczy.

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » wt 18:33, 17 lip 2007

Ma do rzeczy - skoro komputery wariują i na Rzgowskiej uważają, że są na Świtezianki, to i Twoje numerki źle wybiją.

MNK
Megagaduła
Posty: 3254
Rejestracja: wt 16:18, 20 lut 2007
Lokalizacja: C.Z.M.P.
Kontaktowanie:

Postautor: MNK » wt 18:37, 17 lip 2007

@SEC: Miałem podobny przypadek od twojego - jechałem 62 i na Demokratycznej okazało sie według szczekaczki że jestem już na Narutowicza.

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » wt 19:13, 17 lip 2007

Nie ma rzeczy idealnych. W przypadku awarii komputera to kierowca powinien pisać numerek.

ukalo
Fan forum
Posty: 4040
Rejestracja: pt 12:36, 25 lis 2005

Postautor: ukalo » wt 19:37, 17 lip 2007

Obawiam się, że musiałoby być ich po 2, by miał kto kierować...

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » wt 19:45, 17 lip 2007

No ale ile osób kupowałoby takie bilety i ile razy komputer wariuje. Zresztą trzebaby było wgrać nowy system, więc to by była idealna okazja do wymiany sprzętu.


Wróć do „Region łódzki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości