Informacja pasażerska

Rozmowy na temat łódzkiej komunikacji.
gothmucha
Sympatyk forum
Posty: 697
Rejestracja: czw 01:20, 07 gru 2006
Lokalizacja: Niższa/Śląska
Kontaktowanie:

Postautor: gothmucha » pn 22:48, 06 wrz 2010

Taki sobie banał, ale wczoraj mnie zdenerwował.

Otóż od 30 sierpnia tramwaje nie jeżdżą na Legionów, w związku z czym kilka linii jeździ objazdem przez Północną i Ogrodową. I wszystko ok, ale...

- linia 7 ma czerwoną cyfrę, ale próżno szukać jakiejkolwiek informacji na choince! od 30 minął właśnie tydzień.
- nie ma żadnej informacji na rozkładzie jazdy
- nie ma żadnej informacji na przystanku
- na przystankach na nowej trasie nie ma w ogóle rozkładów jazdy, więc nie wiadomo kiedy i jaki tramwaj przyjedzie i czy w ogóle
- za to rozkłady są na starej trasie

I tak sobie ten burdel trwa od tygodnia.

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » pn 23:06, 06 wrz 2010

- nie ma żadnej informacji na przystanku

Na którym? Na Legionów/Zachodnia i na całym wyłączonym odcinku są wywieszone kartki.

Przede wszystkim miło by było gdyby uruchomiono jakąś prowizoryczną KM (chociaż tutaj jest trudność z wykręceniem na obu końcach objazdu) i zaktualizowano rozkłady, zwłaszcza że objazd jest chyba mniej tymczasowy niż to zakładano

Adamix
Gaduła
Posty: 1829
Rejestracja: sob 17:58, 10 sty 2009
Lokalizacja: Łódź-Chojny

Postautor: Adamix » pn 23:38, 06 wrz 2010

KZ? Po co? Pozbawiony komunikacji jest tylko 1 przystanek (pl. Wolności a Zachodnia), który można przejechać autobusem. Do pl. Wolności można dojechać 4 i 46.

Na przystanku Pomorska/Kilińskiego podobno wiszą rozkłady normalne, bez komunikatu (info z drugiej ręki). Tam koniecznie należałoby wskazać strzałką skąd odjeżdżają tramwaje albo powiesić czytelny komunikat typu "Proszę przejść na przystanek na Kilińskiego".

Czy wiadomo jak długo to może jeszcze potrwać? Objazd się na tyle przedłużył, że tymczasowe objazdy powinny dawno być. Ludzie się bardzo gubią i trudno się dziwić.

gothmucha
Sympatyk forum
Posty: 697
Rejestracja: czw 01:20, 07 gru 2006
Lokalizacja: Niższa/Śląska
Kontaktowanie:

Postautor: gothmucha » wt 01:45, 07 wrz 2010

px33 pisze:Na którym? Na Legionów/Zachodnia i na całym wyłączonym odcinku są wywieszone kartki.


Na każdym poza wyłączonym z ruchu odcinkiem.

Adamix pisze:Na przystanku Pomorska/Kilińskiego podobno wiszą rozkłady normalne, bez komunikatu (info z drugiej ręki). Tam koniecznie należałoby wskazać strzałką skąd odjeżdżają tramwaje albo powiesić czytelny komunikat typu "Proszę przejść na przystanek na Kilińskiego".


Wystarczyłoby na trasie objazdu na każdym z przystanków dowiesić rozkład jazdy. To trwa już tydzień.

kuba_bed
Gaduła
Posty: 1471
Rejestracja: sob 11:34, 21 sie 2010
Lokalizacja: Rzgów

Postautor: kuba_bed » wt 16:30, 07 wrz 2010

I chyba szybko się nie skończy skoro tamten budynek jest jakiś totalnie kiepski... Ciekawe co wymyślą - słup? Obrazek

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » wt 17:00, 07 wrz 2010

A jaka jest dokładnie przyczyna awarii?
Ktoś pisał na galerii, że czekają na pozwolenie wkopania słupa.

berger.m
Stały bywalec
Posty: 463
Rejestracja: śr 22:29, 09 kwie 2008
Lokalizacja: Łódź

Postautor: berger.m » wt 18:13, 07 wrz 2010

Który budynek? I co, zrobią okropny szary okrągły słup? Obrazek

przemeqq
Sympatyk forum
Posty: 769
Rejestracja: sob 12:51, 26 sie 2006
Lokalizacja: Bałuty

Postautor: przemeqq » wt 19:55, 07 wrz 2010

W tamtym tygodniu mówiono, że czekają na dokumentację techniczną, bo nie wiadomo czy słup tam stanąć może.
Jako przyczynę awarii wskazałbym urwanie się od budynku haka podtrzymującego trakcję Obrazek

Adamix
Gaduła
Posty: 1829
Rejestracja: sob 17:58, 10 sty 2009
Lokalizacja: Łódź-Chojny

Postautor: Adamix » wt 21:28, 07 wrz 2010

Od pl. Wolności prawie do Zachodniej trakcja jest zdjęta. Nie wiem dlaczego to aż tak długo trwa, bo słyszałem, że od początku tego tygodnia coś miało się już w tej sprawie dziać.

Za to dzisiaj pojawiły się objazdowe rozkłady (widziane na Rzgowskiej dla 15). Na stronie MPK nie zmieniono. Na specjalne rozkłady TP i MKT zapewne nie ma co liczyć (a szkoda, bo 46 przez swój objazd traci sporo czasu).

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » wt 22:08, 07 wrz 2010

Są objazdowe rozkłady dla 15, nie ma dla 7 (przynajmniej na Zachodnia/Leigonów), choinki też nie są wyklejone, a przynajmniej nie wszystkie.

MKT by lepiej wywiesiło jakieś losowe rozkłady na przystankach objazdowych bo trasa objazdowa jest dość długa

przemeqq
Sympatyk forum
Posty: 769
Rejestracja: sob 12:51, 26 sie 2006
Lokalizacja: Bałuty

Postautor: przemeqq » czw 12:03, 09 wrz 2010

Wczoraj w Toi tivi podawali, że tramwaje na Legionów wrócą ok. połowy września, okazało się, że słupa wkopać nie można i trakcja ma być podtrzymywana poprzez słup oświetleniowy.

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » czw 18:36, 09 wrz 2010

przemeqq pisze:w Toi tivi


W czym? Obrazek

Nie do końca rozumiem - nie można postawić słupa, więc będzie słup?

pawelczyk
Sympatyk forum
Posty: 998
Rejestracja: sob 22:09, 05 sty 2008

Postautor: pawelczyk » czw 20:06, 09 wrz 2010

Nie można postawić nowego, dlatego będzie słup dwufunkcyjny.

przemeqq
Sympatyk forum
Posty: 769
Rejestracja: sob 12:51, 26 sie 2006
Lokalizacja: Bałuty

Postautor: przemeqq » czw 20:23, 09 wrz 2010

Dokładnie Obrazek Obok tego miejsca, gdzie miał stać nowy słup, jest słup oświetleniowy.
Oj tam, w Tv Toya Obrazek

pawelczyk
Sympatyk forum
Posty: 998
Rejestracja: sob 22:09, 05 sty 2008

Postautor: pawelczyk » czw 21:34, 09 wrz 2010

Tyle, że to już było wiadomo pierwszego dnia, ciekawe na czym minął cały tydzień Obrazek

Adamix
Gaduła
Posty: 1829
Rejestracja: sob 17:58, 10 sty 2009
Lokalizacja: Łódź-Chojny

Postautor: Adamix » czw 21:40, 09 wrz 2010

Nowego nie można wstawić, bo pod ziemią są różne kable itp., itd. Dzisiaj widziałem objazdowe rozkłady 7 na Kopcińskiego, któryś skład jechał też z ramką na wyświetlaczu. W którejś 15 były objazdowe "choinki".

W internecie już zmodyfikowane rozkłady (oczywiście z wyjątkiem 43 i 46).

RifRaf1988
Bywalec
Posty: 159
Rejestracja: czw 13:03, 20 sie 2009
Lokalizacja: Łódź-Śródmieście

Postautor: RifRaf1988 » pt 12:39, 10 wrz 2010

Rozkłady i "choinki" 15 już z objazdową trasą.

pawelczyk
Sympatyk forum
Posty: 998
Rejestracja: sob 22:09, 05 sty 2008

Postautor: pawelczyk » czw 21:26, 25 lis 2010

Trochę to podciagnę pod temat: w 1886 zobaczyłem dzisiaj niebieską naklejkę na drzwiach o treści: "proszę nacisnąć niebieski przycisk przed przystankiem"

Adamix
Gaduła
Posty: 1829
Rejestracja: sob 17:58, 10 sty 2009
Lokalizacja: Łódź-Chojny

Postautor: Adamix » czw 22:47, 25 lis 2010

Jeśli kartka widoczna i dużymi literami to bardzo dobry pomysł. Podobnie jak (zwłaszcza zimą) przydałoby się gdyby kierowcy, którzy nie chcą by pasażerowie wsiadali/wysiadali im przed nosem łaskawie nakleili kartkę typu "Uprzejmie proszę nie wysiadać tymi drzwiami", zamiast żegnać pasażera słowami "I gdzie się to k***a pcha".

Przy temacie informacji pasażerskiej - czy nie ma szans na "choinki" dla autobusów? Może warto o tym pomyśleć przy reformie tras autobusowych? Obserwowałem dzisiaj nowe Conecto - dużo miejsca nad oknami, aż prosi się o zainstalowanie tam jakichś gustownych prowadnic na tablice z trasą.

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » czw 22:50, 25 lis 2010

Problem polega na tym, że długie trasy jak 96 nie zmieszczą się na tablicy Obrazek


Wróć do „Łódź”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości