Informacja pasażerska
Re: Informacja pasażerska
Nie wiem, czy ktoś zauważył, ale na nieczynny przystanku tramwajowym Śmigłego-Rydza - Piłsudskiego tablica wyświetla kursy autobusów, dla tego przystanku zrobionego płyt.
Tak, od kilku miesięcy. Na pewno nie od samego początku, ale chyba jeszcze pod koniec zeszłego roku to zauważyłem.
Czemu ulica Poznańskich w SIP jest wpisana pełną nazwą (Rodziny Poznańskich), a nie skróconą, a do tego nie w całości dużymi literami, tak jak reszta ulic?
W gadaczce też jest pełna nazwa. A przecież nigdzie w informacji pasażerskiej nie ma "Prezydenta Narutowicza" czy "Marszałka Piłsudskiego". To i "Poznańskich", a nie "Rodziny Poznańskich" powinno być.
Dziwnie wygląda takie wyróżnianie jednej ulicy.
W gadaczce też jest pełna nazwa. A przecież nigdzie w informacji pasażerskiej nie ma "Prezydenta Narutowicza" czy "Marszałka Piłsudskiego". To i "Poznańskich", a nie "Rodziny Poznańskich" powinno być.
Dziwnie wygląda takie wyróżnianie jednej ulicy.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)
-
- Coś mówi
Bo to nie jest ulica Izraela Poznańskiego, dopisek "Rodziny" jest celowy i jest elementem nazwy, tak jakby była to duwyrazowa nazwa. Słowo "rodziny" nie jest tu rzeczownikiem pospolitym, ale rzeczownikiem własnym, identyfikującym konkretną rodzinę - Poznańskich. Właściwe jest zatem użycie "Rodziny Poznańskich" w całości oraz pisanie obu członów wielką literą, co też jest zrobione na tabliczkach SIM rozmiesczonych wokół dworca.
Prezydent przy Narutowiczu to też jak najbardziej element nazwy. Jednak się go zwyczajowo pomija. Tak samo imię. A nie każdy jest świadom, że ulica Dąbrowskiego i plac Dąbrowskiego są od dwóch różnych Dąbrowskich. I w tym przypadku jakoś nikt nie robi z tego problemu i nie podaje na siłę tu i tu imienia.
Analogicznie należy pomijać rodzinę przy Poznańskich.
Przecież nikt nie próbuje nazywać tej ulicy: Poznańskiego. Poznańskich wystarczy. Wiadomo, że chodzi o cały fabrykancki ród.
Pisanie "Rodziny Poznańskich" to dla mnie nadgorliwość, marnowanie miejsca i zmniejszanie czytelności (tekst się dłużej scrolluje).
Analogicznie należy pomijać rodzinę przy Poznańskich.
Przecież nikt nie próbuje nazywać tej ulicy: Poznańskiego. Poznańskich wystarczy. Wiadomo, że chodzi o cały fabrykancki ród.
Pisanie "Rodziny Poznańskich" to dla mnie nadgorliwość, marnowanie miejsca i zmniejszanie czytelności (tekst się dłużej scrolluje).
Co nie zmienia faktu, że nazwa ulicy to "Rodziny Poznańskich", a nie "Poznańskich". Tak samo jest "Rodziny Scheiblerów". Tak to zostało zatwierdzone przez RM (zresztą już jakiś czas temu) i tak jest.
-
- Niemowa
Na linii B na Jędrzejowskiej można usłyszeć Zagłoby, Ketlinga oraz Jurdana. A kurs zjazdowy na B w kierunku Nowych Sadów zapowiada "Linia N2B"
lodzkakomunikacja.eu
driver ZKA-2
driver ZKA-2
ŁKA miała wczoraj problemy m.in. z informacją pasażerską:

Ciekawe, jak wyglądały rozwiązania zastępcze. Kartki z kierunkiem/trasą naklejane na szybę?

Ciekawe, jak wyglądały rozwiązania zastępcze. Kartki z kierunkiem/trasą naklejane na szybę?

-
- Gaduła
Miałem już się tu nie udzielać, ale jak zobaczyłem to...
Ogólnie - wiem, że była poprawiona informacja w opisie (zamiast 7B wpisali w opisie 7A), ale w nagłówku już nie.
Edit. Nawet w "Społecznościowych" 7B było, a przecież 7B nie jeździ na Srebrzyńskiej, choć pasażerów można zrozumieć.