Limanowskiego...

Rozmowy na temat łódzkiej komunikacji.
gothmucha
Sympatyk forum
Posty: 697
Rejestracja: czw 01:20, 07 gru 2006
Lokalizacja: Niższa/Śląska
Kontaktowanie:

Postautor: gothmucha » wt 22:39, 23 cze 2009

Mogę Cię zapewnić, że znalazłoby się sporo osob, które by chętnie taki obrazek zobaczyły.

Adamix
Gaduła
Posty: 1829
Rejestracja: sob 17:58, 10 sty 2009
Lokalizacja: Łódź-Chojny

Postautor: Adamix » wt 22:55, 23 cze 2009

Obawiam się, że większość z nich pracuje w ZDiT...

o3r
Fan forum
Posty: 3605
Rejestracja: ndz 22:12, 01 lip 2007
Lokalizacja: Łódź Śródmieście

Postautor: o3r » śr 01:14, 24 cze 2009

Nie no, jest jeszcze MPU, oni chyba też mają coś do powiedzenia.

Adam Alex(ex1022)
Sympatyk forum
Posty: 814
Rejestracja: pn 21:18, 15 maja 2006
Lokalizacja: Aleksandrów Ł.

Odp

Postautor: Adam Alex(ex1022) » śr 01:48, 24 cze 2009

I w tym miejscu można by zmienić tytuł polskiej piosenki "Żegnaj lato na rok " na " Żegnaj Limanka na rok, remont stoi za mgłą , czekamy wszyscy tu ... "

MKMLODZ
Sympatyk forum
Posty: 842
Rejestracja: wt 13:27, 01 lip 2008
Lokalizacja: Żubardź / Limanka :)

Postautor: MKMLODZ » śr 09:24, 24 cze 2009

Z krótkich obserwacji wynika, że: ,,zetki" jeżdżą prawie punktualnie (minuta przyspieszenia), naliczyłem przez 10 minut cztery Solarisy. Ludzi malutko, oznakowanie bardzo dobre. Tzn., że nie ma KOM, czy samo Z, mamy Z3 PLAC WOLNOŚCI, albo Z3 ŻABIENIEC.

PS. Nie mogę się odzwyczaić od tramwajów. Ciągle je słyszę, tak jakby zaraz przyjechał. A tu zonk Obrazek

rover1423
Coś mówi
Posty: 45
Rejestracja: pt 12:21, 30 sty 2009
Lokalizacja: Łódź Dąbrowa

Postautor: rover1423 » śr 11:59, 24 cze 2009

Mnie zaskoczyły wyświetlacze na przystankach ŁTR-u. Oprócz standardowego wykazu linii (co i za ile min) to jeszcze informacja że od dziś zmiana tras na liniach 2 i 5 (przystanek na placu Niepodległości).
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez rover1423, łącznie zmieniany 1 raz.

gothmucha
Sympatyk forum
Posty: 697
Rejestracja: czw 01:20, 07 gru 2006
Lokalizacja: Niższa/Śląska
Kontaktowanie:

Postautor: gothmucha » śr 12:23, 24 cze 2009

o3r pisze:Nie no, jest jeszcze MPU, oni chyba też mają coś do powiedzenia.


Owszem. M.in. to, że należy wywalić tramwaj z Piotrkowskiej i że szkoda, że ZDiT się zdecydował na ten remont.

Zasłyszane osobiście, przy świadkach ;)

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » śr 12:41, 24 cze 2009

@rover: Sugerujesz że ktoś wreszcie nauczył się obsługiwać system wyświetlaczy na przystankach? Jestem pozytywnie zaskoczony, tylko niecały rok od startu Obrazek

MKMLODZ
Sympatyk forum
Posty: 842
Rejestracja: wt 13:27, 01 lip 2008
Lokalizacja: Żubardź / Limanka :)

Postautor: MKMLODZ » śr 13:36, 24 cze 2009

Tory już zardzewiały Obrazek

M.C.
Gaduła
Posty: 1958
Rejestracja: sob 16:08, 01 gru 2007

Postautor: M.C. » śr 16:10, 24 cze 2009

Z3 ma 7 brygad długich. Oznakowanie dobre, dlatego, że i linia "prawie stała", bo przynajmniej rok pojeździ. Osobiście nie kojarzę żadnej tak długo kursującej "zetki".

Kazik
Megagaduła
Posty: 2813
Rejestracja: pt 12:09, 09 cze 2006
Lokalizacja: miasto Łódź

Postautor: Kazik » śr 16:43, 24 cze 2009

M.C. pisze:Osobiście nie kojarzę żadnej tak długo kursującej "zetki"


'Z1' podczas budowy estakady na Włóknarzy ;)
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez Kazik, łącznie zmieniany 1 raz.

szymon5444
Gaduła
Posty: 1230
Rejestracja: wt 07:20, 12 lip 2005
Lokalizacja: ŁÓDŹ

Postautor: szymon5444 » śr 17:56, 24 cze 2009

Z z Bazarowej na Świtezianki kursowała bodajże ze 2-3 lata.
Jestem dumny z tego, że mogłem być motorniczym Zajezdni Dąbrowskiego.

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » śr 18:48, 24 cze 2009

Oznakowanie dzisiaj prawie dobre - 1741 miał samo "Z Komunikacja Zastępcza" i za boczną szybą deskę.

Swoją drogą, te komunikaty na wyświetlaczach przystankowych są co najmniej mocno przeciętne i ktoś chyba oszczędzał klawiaturę wpisując je. Jeśli już ma być na to użyty cały ekran to można było wpisać trasę objazdu (zwłaszcza przy Mickiewicza, Zielonej i Legionów, gdzie jest tylko '2'), a najlepiej by było po prostu co 5 sekund w liniach z '2' i '5' zastępować kierunek tekstem "TRASA ZMIENIONA" w inwersji.
Ostatnio zmieniony ndz 07:28, 07 lut 2106 przez px33, łącznie zmieniany 1 raz.

MKMLODZ
Sympatyk forum
Posty: 842
Rejestracja: wt 13:27, 01 lip 2008
Lokalizacja: Żubardź / Limanka :)

Postautor: MKMLODZ » czw 11:52, 25 cze 2009

Dzisiaj Volva (tj. 1742 i 1745) dobrze zaprogramowane.

roch_k
Czasem wpada
Posty: 78
Rejestracja: pt 23:51, 22 lut 2008
Lokalizacja: Łódź Kurczaki

Postautor: roch_k » czw 18:10, 25 cze 2009

px33 pisze:Jeśli już ma być na to użyty cały ekran to można było wpisać trasę objazdu (zwłaszcza przy Mickiewicza, Zielonej i Legionów, gdzie jest tylko '2'), a najlepiej by było po prostu co 5 sekund w liniach z '2' i '5' zastępować kierunek tekstem "TRASA ZMIENIONA" w inwersji.


Podobnie można by było zrobić z wyświetlaczami w tramwajach. Zamiast upychać gdzieś po 2 czerwone tablice z numerem, można by wyśiwetlacz zaprogramować tak, żeby co jakiś czasm zmieniał się na "TRASA ZMIENIONA". Podobnie jest przecież w Warszawie.

px33
Weteran
Posty: 5086
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Postautor: px33 » czw 18:50, 25 cze 2009

Podobnie jest przecież w Warszawie.

W Warszawie "TRASA ZMIENIONA" jest w inwersji w drugiej linii. Gdyby na naszych malutkich R&G dodać drugą linię to by nic nie było widać.

Za to fajnym pomysłem jest (na wyświetlaczach diodowych, ale na tramwajach są praktycznie tylko takie) odwrócenie numeru albo całego tekstu.

przemeqq
Sympatyk forum
Posty: 769
Rejestracja: sob 12:51, 26 sie 2006
Lokalizacja: Bałuty

Postautor: przemeqq » czw 21:39, 25 cze 2009

miałem dziś zaszczyt jechać Z3, czekałem 11 minut w strone PL. Wolności (spóźnienie 5 minut), ludzi sporo, ale tłoku nie było
powrót - przy Pl.Wolności (kurs 20:11) miejsca zajęte, duuuużo osób wsiadło na Limanowskiego/Zachodnia. A jedzie się mniej więcej w takim samym czasie jak tramwajem, dla mnie osobiście bez różnicy, jedyny minus to przesiadka (czytaj: bieg za "5" ) Obrazek

MKMLODZ
Sympatyk forum
Posty: 842
Rejestracja: wt 13:27, 01 lip 2008
Lokalizacja: Żubardź / Limanka :)

Postautor: MKMLODZ » śr 09:09, 01 lip 2009

Zmieniono usytuowanie przystanku Limanowskiego - Klonowa w kierunku Placu Wolności. Znajduje się teraz idealnie pod moimi oknami, czyli przy ul. Sprawiedliwej.

MKMLODZ
Sympatyk forum
Posty: 842
Rejestracja: wt 13:27, 01 lip 2008
Lokalizacja: Żubardź / Limanka :)

Postautor: MKMLODZ » czw 14:25, 02 lip 2009

Kierowcy nie byliby sobą, jeśliby nie zastawili smrodami przystanku. Chodzi o przystanek Limanowskiego - Klonowa w kierunku Pl. Wolności. Na chodniku parkują mieszkańcy kamienicy Limanowskiego 134. Wózkiem da radę tylko przy pierwszych drzwiach przejechać. Gdzie indziej jest zwyczajnie za ciasno.

rkplodz
Fan forum
Posty: 3520
Rejestracja: pn 20:59, 11 lip 2005
Lokalizacja: z miasta Łodzi się wywodzi
Kontaktowanie:

Postautor: rkplodz » pt 12:56, 03 lip 2009

Dziś na Z3 kursował też Ikarus, tablice kompletne. Punktualność kursów nieco leży i kwiczy Obrazek


Wróć do „Łódź”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości