Przystanki

Rozmowy na temat łódzkiej komunikacji.
Kpc21
Weteran
Posty: 5852
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Re: Przystanki

Postautor: Kpc21 » pt 23:39, 11 maja 2018

Na niektórych przystankach numery linii jadących objazdem zaczęły być oznaczane czerwonym tłem. To znaczy czerwone tło tworzy taki otok dookoła kółka z numerem linii, i jeszcze pod numerem jest takie wycięcie na literki wariantów. W przypadku linii, które nie mają wariantów, mogli sobie to wycięcie darować, bo dziwnie to wtedy wygląda, gdy jest ono puste.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

Kpc21
Weteran
Posty: 5852
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Re: Przystanki

Postautor: Kpc21 » sob 01:42, 12 maja 2018

Natrafiłem na jeszcze jeden (prawdziwy tym razem, chyba) błąd w SIP. Na przystanku A+T przy Kaliskim w stronę Widzewa wyświetlała się linia W - kurs wyjazdowy z zajezdni. Tymczasem ten kurs nie zatrzymywał się na tym przystanku, tylko przejechał bez zatrzymania (nawet na tym starym przystanku) jezdnią dla samochodów.

Chyba, że on tam się powinien zatrzymać, ale kierowca stwierdził, że nie, bo bał się, że ludzie wsiądą, a potem będą psioczyć, że ich wywiózł do skrzyżowania marszałków nie dając możliwości wysiadki po drodze (bo od Kaliskiego do marszałków te kursy wyjazdowe nie mają chyba przystanków, kojarzy mi się, że one jeżdżą przez tunel).
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

Kuba
Administrator
Posty: 3248
Rejestracja: pn 20:49, 24 lip 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontaktowanie:

Re: Przystanki

Postautor: Kuba » sob 09:00, 12 maja 2018

Nie jest to błąd. Po prostu kierowca się nie zatrzymał na tym przystanku. Tak samo jest przy Gogola - nie każdy kurs wyjazdowy na Janów tam wjeżdża (w szczególności popołudniowa wyjazdowa "90" jak utknie w korku na Piłsudskiego i jest już mocno opóźniona to czasem nie wjeżdża ani na Widzew Stadion ani przy Gogola).
Obrazek
---
"Mleko ma najszybszy transport"

Intermodalny
Bywalec
Posty: 239
Rejestracja: sob 18:10, 06 cze 2015

Re: Przystanki

Postautor: Intermodalny » sob 09:08, 12 maja 2018

Kpc21 pisze:Na niektórych przystankach numery linii jadących objazdem zaczęły być oznaczane czerwonym tłem. To znaczy czerwone tło tworzy taki otok dookoła kółka z numerem linii, i jeszcze pod numerem jest takie wycięcie na literki wariantów. W przypadku linii, które nie mają wariantów, mogli sobie to wycięcie darować, bo dziwnie to wtedy wygląda, gdy jest ono puste.

Ja to widzę przynajmniej od marca.
Żeby było jeszcze bardziej estetycznie, to można by darować sobie wycięcia tła i warianty zapisywać białym kolorem.

domino
Gaduła
Posty: 1014
Rejestracja: wt 21:35, 30 sie 2011

Re: Przystanki

Postautor: domino » wt 23:21, 22 maja 2018

Na przystankach autobusowych stawiane są nowe ławki.

mateeusz
Stały bywalec
Posty: 430
Rejestracja: ndz 20:54, 07 gru 2014

Re: Przystanki

Postautor: mateeusz » czw 17:50, 14 cze 2018

W związku z naprawami gwarancyjnymi zatok autobusowych na ul. Rojnej od dnia 12 czerwca 2018 r. zostaną tymczasowo przeniesione nw. przystanki:
- Rojna-Kaczeńcowa (0959) w kierunku zachodnim (przeniesiony przed obecnym),
- Rojna-Kaczeńcowa (0956) w kierunku wschodnim (przeniesiony za obecnym),
- Rojna-Wiernej Rzeki (1311) w kierunku zach. (przeniesiony przed obecnym),
- Rojna-Wiernej Rzeki (1310) w kierunku wschodnim (przeniesiony za obecnym),
- Rojna-Wici (0961) w kierunku zachodnim (przeniesiony przed obecnym),
- Rojna-Wici (0954) w kierunku wschodnim (przeniesiony za obecnym).


Według kartek na przystankach prace mają potrwać 7 tygodni (bodajże do 23/27 lipca). Ale jak na razie ww. przystanki wygrodzono barierkami i nic więcej się przy nich nie dzieje...

Graficzny
Sympatyk forum
Posty: 702
Rejestracja: czw 10:57, 13 cze 2013

Re: Przystanki

Postautor: Graficzny » pt 09:58, 15 cze 2018

Czy takie coś jest normalne? Niedawno co robili Rojną po unijsku i już coś muszą sprawdzać?

ZEA1-7700
Czasem wpada
Posty: 87
Rejestracja: pn 00:23, 19 sty 2015
Lokalizacja: Łódź

Re: Przystanki

Postautor: ZEA1-7700 » pt 10:16, 15 cze 2018

Szczególnie, że nie wyglądają nawet na podniszczone.

Jordi
Gaduła
Posty: 1103
Rejestracja: pt 00:41, 15 cze 2012

Re: Przystanki

Postautor: Jordi » pt 10:32, 15 cze 2018

Z moich info wynika, że źle wylano beton i już pęka. Mają zrywać stary i lać od nowa dlatego tyle to ma trwać. Prace są na gwarancji.

Kpc21
Weteran
Posty: 5852
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Re: Przystanki

Postautor: Kpc21 » pt 12:03, 15 cze 2018

Graficzny pisze:Czy takie coś jest normalne? Niedawno co robili Rojną po unijsku i już coś muszą sprawdzać?

Od tego jest przecież gwarancja. Jak coś było nie tak, to dobrze, że naprawiają.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

Graficzny
Sympatyk forum
Posty: 702
Rejestracja: czw 10:57, 13 cze 2013

Re: Przystanki

Postautor: Graficzny » pt 13:32, 15 cze 2018

Czyli wychodzi na to że zrobili na szybko i tanio. Ale co tam, podatnik zapłaci.

px33
Fan forum
Posty: 4803
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Przystanki

Postautor: px33 » pt 13:34, 15 cze 2018

Za naprawę gwarancyjną przecież nie zapłaci.

Graficzny
Sympatyk forum
Posty: 702
Rejestracja: czw 10:57, 13 cze 2013

Re: Przystanki

Postautor: Graficzny » pt 14:34, 15 cze 2018

Przecież robotniki i materiał nie są za darmo, pomimo gwarancji.

nowy1212
Gaduła
Posty: 1127
Rejestracja: pt 15:16, 24 mar 2017

Re: Przystanki

Postautor: nowy1212 » pt 14:41, 15 cze 2018

No, ale naprawy gwarancyjne to polegają na tym, ze płaci za to Wykonawca prac.
Jak masz zepsuty telewizor na gwarancji to coś płacisz? Nie - firma zabiera, firma naprawia i firma oddaje. Grosza nie płacisz i tu to samo.

Graficzny
Sympatyk forum
Posty: 702
Rejestracja: czw 10:57, 13 cze 2013

Re: Przystanki

Postautor: Graficzny » pt 21:18, 15 cze 2018

Wtedy nie, tylko że później taki telewizor będzie droższy w przyszłości. Czyli następny klient, co będzie chciał kupić ten model zapłaci już więcej.

Kpc21
Weteran
Posty: 5852
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Re: Przystanki

Postautor: Kpc21 » pt 21:42, 15 cze 2018

Ale to jest problem producenta, że będzie musiał potem drożej ten telewizor sprzedać i np. następnym razem nie wygra przez to przetargu.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

domino
Gaduła
Posty: 1014
Rejestracja: wt 21:35, 30 sie 2011

Re: Przystanki

Postautor: domino » pt 22:17, 15 cze 2018

Od 2 lipca 2018 roku zostanie uruchomiony przystanek Limanowskiego - Zachodnia (0444) dla linii 64AB.
Ostatnio zmieniony śr 22:53, 11 lip 2018 przez domino, łącznie zmieniany 1 raz.

domino
Gaduła
Posty: 1014
Rejestracja: wt 21:35, 30 sie 2011

Re: Przystanki

Postautor: domino » śr 22:52, 11 lip 2018

Komisja ds. wyznaczania miejsc i warunków zatrzymywania się pojazdów komunikacji publicznej, pozytywnie zaopiniowała propozycję wydłużenia o ok. 20 m peronu na przystanku autobusowym Zachodnia - Manufaktura (2316).
Natomiast powyższa komisja negatywnie ustosunkowała się do utworzenia dodatkowego przystanku Sikorskiego - Nastrojowa dla linii 89 z uwagi na podwyższoną dopuszczalną prędkość do 70 km/h na Al. Sikorskiego. Jedynym warunkiem jego powstania jest wykonanie zatoki. Pod uwagę była brana również lokalizacja na ul. Nastrojowej przy Sikorskiego. Jednak w tym wypadku MPK uznało, że w okresie zimowym autobusy mogą mieć problemy z włączaniem się do ruchu z powodu nachylenia drogi.

jan_defecto
Megagaduła
Posty: 2079
Rejestracja: wt 13:22, 16 cze 2009
Lokalizacja: Łódź-Retkinia

Re: Przystanki

Postautor: jan_defecto » ndz 15:07, 15 lip 2018

Gdańska/Zielona (0194). Zmieniono wiatę z blaszanej na przeszkloną. O dziwo postawili normalny model i to w wersji głębokiej, a nie ten wynalazek secesyjny.

nowy1212
Gaduła
Posty: 1127
Rejestracja: pt 15:16, 24 mar 2017

Re: Przystanki

Postautor: nowy1212 » ndz 15:27, 15 lip 2018

To rzeczywiście dziwne, bo jest to strefa wielkomiejska. Swoją droga te secesyjne powinny mieć inaczej zaprojektowany dach, ale niedasie.


Wróć do „Łódź”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości